fbpx

COVID-19 në gjuhë shqipe

Merrni njoftime më të rendsishëm per COVID-19 nga Ministria Shëndetësor dhe Qeveria e Danimarkës.

Kërkesa e Agjencisë Shëndetësore: Mbroni veten dhe të tjerët kundër koronavirusit.

Qfarë duhet të dini për koronën:

Tani jemi në mes të një epidemie serioze. Prandaj, është e rëndësishme të minimizoni rrezikun e përhapjes së infeksionit. Agjencia Shëndetësore do t’ju kërkojë të gjithëve që t’i ndjeknin këto këshilla.

Nëse jeni te shëndetshëm:

– Shmanguni kontaktet te panevojshme dhe kërkoni nga të tjerët që t’i kushtojnë vëmendje.

– Nëse keni qenë afër dikujt që tregojnë shenja të infeksionit të koronavirusit, kushtoni vëmendje shtesë simptomave tuaja.

– Kujdesuni për të dashurit tuaj dhe nëse janë veçanërisht të prekur, veproni kështu në një distancë.

Nëse keni shenja të sëmundjes:

– Qëndroni në shtëpi deri në dy ditë, deri sa të mos keni simptoma.

– Rrini larg të tjerëve në shtëpi dhe qëndroni sa më shumë nën jorgan.

– Kini kujdes me higjenën personale dhe me pastrimin.

– Merrni të tjerët të ju ndihmojnë në blerjet tuaja dhe të qëndroni në kontakt me telefon.

– Nese po përjetoni simptoma të përkeqësimit, mund të jenë temperaturë të lartë ose probleme me frymëarrjen, telefononi mjekun tuaj.

Mbroni veten për të mbrojtur të tjerët.


Raporti i konferencës në ministrin shtetërore

Referat af pressemøde i statsministeriet 17.03.2020

Pjesëmarrësit: kryeministrja Mette Frederiksen, Ministri i shëndetësor Magnus Heunicke, drejtori shëndetësor Søren Brostrøm nga departmenti i shtetit dhe shefi i policisë Torkild Fogde. 

Kryeministrja Mette Frederiksken fillon duke theksuar seriozitetin: 82 tani janë shtruar në spital, 18 prej tyre në intensiv, këta të fundit pothuajse dyfishohen brenda një dite. 

Prandaj është thelbësore që të thyejmë zinxhirin e infeksionit. Për këtë arsyje, iniciativat e reja janë paraqitur, në fuqi nga nesër, 18/3 në ora 10:00 deri me daten 30/03: 

 • Nuk do të lejohen të mblidhen më shumë se 10 persona, brenda dhe jashtë, për ngjarje publike. Ftesë për të mos mbledhur më shumë se 10 në privat. 
 • Dyqanet kanë kërkesa më të rrepta: duhet të ketë hapësirë të mjaftueshme mes njerëzve, distancë të mirë, klientët duhet të lajnë gishtat – dhe kjo vlen si brenda ashtu edhe jashtë. 
 • Të gjitha ambientet sportive si jashtë ashtu edhe mbrenda, duhet të mbyllen, p.sh. qendrat e fitnesit, sallonet për rrezitje, frizeret, masazhet, tatuazistët: përgjithësisht ndërmarrje me kontakte të ngushtä/afër. Nuk zbatohet nëse është trajtim i kujdesit shëndetësor. 
 • Klubet e natës, kafanetë , baret, etj. duhet të mbyllen. 
 • Të gjitha qendrat kryesore, arkadat, vendet e mbuluara duhet të mbyllen – përvec dyqaneve ushqimore në qendra. 
 • Të gjjitha restorantet, kafanetë, etj. duhet të mbyllen – por take away është akoma ne rregull.
 • Të gjithë danezët që vijnë në shtëpi nga jashtë duhet të abonohen nga lista daneze nëse janë regjistruar në të dhe të shkojnë në karantinë vullnetare për 14 ditë. 

Për më tepër, Heunicke, Brorstrøm dhe Fogde theksuan seriozitetin e situatës. Dhe tani është që ne duhet të veprojmë nëse do të lehtësojmë pasojat. Askush nuk mund të heqë dorë nga përgjegjësia e tij për të ndjekur rekomandimet e Ministrisë së Shëndetësisë, theksoi Kryeministja vecanërisht në lidhje me të rinjtë. 

Si pari, kryeministrja sugjeroi që nëse dyshoni për dicka që ishe e shëndetshme, si p.sh. duke darkuar me disa miq, ju ndoshta duhët të largoheni. 

Kryeministrja gjithashtu falënderoi të gjithë ata që janë pjesë e gatishmërisë së komunitetit. 

Gjithëashtu, Kryeministrja njoftoi paketat e reja të ndhihmës, si për punonjësit, për personat e vetëpunësuar dhe kompanitë, për tu negociuar qysh nesër midis palëve të parlamentit. 

Policia do të jetë e pranishme më shumë se zakonisht për të këshilluar dhe udhëhqur qytetarët. 

Ministria e Jashtme vlerëson se disa danezë kan mbetur jashtë vendit; por bën thirrje që ata të gjejnë një vend të mirë për te mbetur. Danimarka më pas do t’i sjellë ata në shtëpi sa më shpejt që është e mundur. 


Qeveria zgjatë mbylljen deri me 13 Prill 2020.

Qeveria zgjatë mbylljen deri me 13 Prill 2020. 

Konferenca për shtyp në Ministrinë e shtetit në 23.03.2020 në ora 15.00. 

Kryeministra Mette Frederiksen i zgjatë masat e koronavirusit dhe të gjitha iniciativat në lidhje më ketë deri me13 Prill 2020. 

254 janë shtruar në spital me koronavirus, 55 janë në njësi të kujdesit intensiv dhe 24 njerëz kanë vdekur. 

Qeveria ende kanë vendosur të mbaj masat dhe iniciativat e marra. Detyra kryesore eshtë të parandaloni infektimin e shumë njerëzve në të njejtën kohë. Per ketë arsyje, qeveria do të zgjasë mbylljen deri me 13 Prill 2020. 

Kryeministra Mette Frederiksen thekson se eshtë e rendësishme që të gjithë t’i përmbahemi udhëzimeve dhe të mbajmë distancen tonë, edhe pse mund të jetë e veshtirë për Pashkë. Urdhër eshtë që ju të mos keni nevojë të udhëtoni edhe nëse eshtë në Danimarkë. 

Familjet në rrezik kanë nevojë për kujdesje urgjente, pasi ka një aftësi të mirë për t’u kujdesur për femijët dhe të rinjtë. Hapesirat për dhoma ofrohen gjithashtu që njerëzit e pastrehë gjithashtu të karantinohen nëse infektohen. 

Ministri i Shëndetësisë thotë se po punohet shumë per të zgjeruar dhe permirësuar kapacitetin e trajtimit. Koreja e Jugut eshtë kontaktuar me një kërkesë për të pranuar ofertën për të blerë provat. 

Si perfundim, Minstri i Shëndetësisë thekson se ata do të donin të pranonin të gjitha ofertat e ndihmës. Nëse deshironi të ndihmoni, ju lutemi vizitoni coronasmitte.dk. Atje do të gjeni një lidhje me ‘Danimarka ndihmon Danimarkën’ ku mund të shkoni dhe të merrni një vlerësim të shpejtë për ofertën tuaj të ndihmës. 


Cfare duhet të bësh nese keni kollë të thatë, temperaturë dhe veshtirësi në frymëmarje?

Cfare duhet të bësh nese keni kollë të thatë, temperaturë dhe veshtirësi në frymëmarje? 

Nese ki simtome qe mund të tregojne COVID-19 dhe nese jon simptoma te lehta/buta, duhesh: 

– Duhet te shkoni menjehere në shtepi dhe të qendroni ne shtepi, pa marrë parasysh nese je ne pune apo diku tjëter. 

– Mbaj distancen tende per njerëzit në shtepin tende. 

– Qendroni në dhoma të ndryshme. 

– Pastroni shum shpesh tualetin, kuzhinen dhe banjen që perdorni dhe dhomat qe ndani me te tjeret në shtepi. 

– Nese mundeni, duhet te pastroheni per te mos perhapur infeksioni më shume. 

– Perdorni shampona të zakonshëm per pastrim, atehere jini vecanerisht të kujdesshëm ku preken shpesh, pershembull tableta, aparati kafe, kontaktet elektrike dhe dorez. 

– Ajroseni të pakten 2 here në ditje për te pakten 10 minuta. 

– Mbani distancën larg njerëzve të semurë ose të prekshmit të t moshuarit, foshnjat dhe te semuaritë kronikë. 

– Nese ju konsideroheni si infeksion 48 orë pas ndërprerjes se simptomave. 

– Rekomandohet te qëndori në shtepi një ditë më shumë ose një ditë më pak nese dyshoni. 

Kur të kontaktoni mjekun tuaj? 

– Nese perjetoni simptoma të renda të tilla si dhimbje, gjendje e semurë, ethe/temperatur, veshtiresi ne frymëmarrje ose simptomat tuaja perkeqësohen, atehere telefononi mjekun kujdestar ose telefononi emergjencen. 

– Prinderit duhet të kontaktojne një mjek nese femija ka veshtirësi ne frymëarrje te tilla si frumëmarrje e shpejtë / siperfaqësore, marrje mendesh, apatike, e lodhur ose e vetmuar, e ftohtë, e zbehtë  ose i ka duar dhe kembë të ftohtë. 

– Të një iporsalindur, prinderit duhet t’i kushtojnë vemendje të veshtirësisë të rymëmarrjes, kollitjes, frymëmarrjes së shpejtë ose të vonuar, gjendjes së pergjithshme te prekur sic eshtë lodhja, nervozimi, mungesa, mungesa e të ushqyerit, vjellje dhe pelenat e thata ose nëse eshtë temperatura 37.5 ose ma e lartë. 

A mund te testoheni per COVID-19?

• Virusi COVID-19 ekzaminohet në një prove, e cila behet duke thithur nga gryka ose duke e prekur fytin me një shtupe

• Nese ju thjesht keni simptoma te lehta dhe jeni ne gjendje të trajtoni veten tuaj ne izolim ne shtepi, atehere nuk do keni nevoj per tu testuar per COVID-19, pasi nuk ndryshon masat paraprake.

• Pacientet me simptoma të renda ose perkeqsuese, ose të cilet jan ne grupin me te rrezikuar dhe veqanerisht te prekshëm, mund te referohen nga mjeku per kontroll në një nga departamentet e veacantë COVID-19, ku pas një vleresimi specifike, vendoset nese do te testojne per COVID-19.

• Personelet qe kryejn funksione kritike, per shembull ne kujdesjen shendetsore, ne perkujdesin e te moshuarve, edhe nese ata kan vetem simptoma te lehta, mund te testohen, nese vendi i punes e konsideron te rendesishëm se personeli te kthehet me shpejte ne pune.  

Keshillat e pergjithshme te bordit shendetsore per të gjithë:

– Nese jeni të shendetshëm – mbroni veten per te mbrojtur te tjerët

– Ndiqni keshillat per larjen e duarve dhe desinfektimin e duarve. Kufizoni kontaktin fizik dhe aktivitete shoqësore.

– Nese keni kollë, temperatur te lehte, ose ftohje, qendroni ne shtepi deri sa te sheroheni.

– Mbani distance ndaj te afërmit tuaj dhe shmangeni kontaktet me të tjerët jasht shtepis tuaj.

 • Nese keni probleme me frymarrje, perkeqesim ne simptomat, ose jeni semurë per disa ditë atehere duhet te kontaktoni mjekun tuaj.    
 • Eshtë e rendesishme qe te kontaktoni mjekun tuaj dhe mos te shfaqeni ne dhomen e pritjes, pasi mund të infektoni të tjerët.
 • Coronavirusi i ri shperndahet ne vende publike, duke perfshirë permes shtrengimeve dores dhe pikave te vogla nga kollitja dhe teshtima
 • Mbroni veten dhe të tjeret me keto keshilla.
 • Ne ju njoftojme qe te regjistroheni ne influmeter.dk te instituti i serumit shtetror per te kontribuar ne mbikqyrjen e gripit dhe COVID-19.

Gratë shtatetzënë me simptomë te koronavirusit duhet të testohen para lindjes.

Ministria shëndetësore kan ardhur me udhëzime te reja e enjte me daten 19 mars, duke treguar si të trajtohen shtatzënët e semuara dhe lindja e grave, partneri i tyre dhe i porsalinduri kunder covid-19. 

Grate shtatzene që janë ne fund te shtatzanis duhet të testohet kunder koronavirusit. 

Nese testi te gratë shtatzane del pozitiv d.m.t.h(e infektuar), atehere merren disa rregulla. Stafi i spitalit duhet te ketë masken vesh dhe pajisje te tjera vesh. Personi shtatzënë duhet gjithashtu me vesh masken. 

Nese dyshon stafi se personi shtatzënë esht e infektuar, atehere duhet stafi per kujdesjen e pacientit, te porsalindurit dhe te stafit do ta trajton pacientien shtatzënë sikur të ishte e infektuar, derisa ajo të marrë pergjigjen e testit kunder virusit. 

Nese esht partneri i infektuar me koronaviursit, atehere duhet partneri te qendron larg te porsalindurit 2 ditë, derisa nuk duken simtomët te virusit më. 

Disa spitale rekomandojn se vetem partneri ka leje me qen ne sallen e lindjes si personi i afërm, për shkak rreziku i infeksionit.

Edhe pse nëna esht e infektuar me covid-19, ajo nuk do të ndahet nga i porsalinduri, vetem nese esht nëna ne gjendje kritike që kërkon trajtim. 

Nese esht nëna e testuar pozitiv, por nuk ka nevoj per trajtim, atehere rekomandohet te shkon ne shtëpi se shpejti. Asaj do t’i jepet udhëzim që të vezhgojë shendetin e fëmijës.

Nënat e infektura gjithashtu duhet ta ushqej fëmijën me gji, por rekomendohet te lani gjoksin me ujë dhe sapun para gjidhenies dhe te veshni maskën. Rekomendohet shpesh t’i lani duart dhe perdorni dezinfektues.  

Skanime te rëndësishme vazhdojnë pershembull skanimi i palosjes se qafës etj. 

Duhet te pritet qe pergatitjet e lindjes ta anulohen dhe kohen te gjinikologu duhet ta vazhdoni permes telefonit. Vizitat te nevojshme dhe skanimet nuk do te anulohet – me gjithe atë vizitat dhe skanimet behen vetem me nënen per arsyje te ngjitjes së virusit. 

Spitalet vazhdojn ti trajtojn lindjet sic bejnë zakonisht. Theksohet se njeriu nuk duhet te shqetesohet per lindjen. 


Nga instituti i serumit shteteror, e merkurë me daten 18 mars.

Njoftim per te gjithë qytetaret te Danimarkës.

Instituti i serumit shtetror i njofton te gjithë qytetarve te Danimarkës te regjistrohen ne Influmeter, kundër koronavirusut (COVID-19).

Influmetri bazohet ne perpjekjet tuaja vullnetare si qytetar i cili, pavarsisht nese keni kerkuar kujdes mjeksor ose keni marr trajtim, raporton gjdo javë nese keni pasur simptomë, keshtu ju do te kontribonu ne njohuri per shperndarjen ne komunitetin.

Te gjithë ata qe jetojn ne Danimarkë munden te behen antarë i influmetrit – femije, te rijnte, te moshuarit, te shendetshëm dhe te semurë. Ju mund te regjistrohuni veten tua ose antaret te familjes tuaj. Edhe nese ju ose te tjeret tashme keni qene te semurë ose nese jeni te semurë.

Te gjithe pjesemarresit kontribojn me informacione po aqe te dobishëm, si te semuret, ato qe kan qenë te semurë, dhe ato qe mund te semuren. Keshtu mos u terheqeni te regjistrohuni ne Influmeter, edhe nese nuk mendoni qe mund te semureni ose nese keni qen semurë.

Departamenti i epidemilogjise infektive, instituti i serumit shtetror, ben mbikqyrije dhe parandalon semundjet infektive ngjitese ne Danimarkë, po ashtu drejton Influmeter, si nje pjese e mbikqyrjes se gjithsej te semundjeve ne lidhje me simptomat e gripit, ftohjes dhe COVID-19.

Shkoni te faqja influmeter ne:
www.influmeter.dk


Si pjesa tjetër e botës, Danimarka është e prekur nga një epidemi e koronavirusit.

Qeveritë e vendeve të ndryshme kanë zgjedhur qasje të ndryshme, por këtu janë rekomandimet që janë mirë të ndiqni nëse jetoni në Danimarkë. Ka shumë mendime rreth koronavirusit në Danimarkë dhe në internet. Edhe mjekët dhe ekspertët e tjerë kanë qëndrime të ndryshme. Por për shkak se askush nuk e di se sa e keqe mund të jetë sëmundja, thirrja jonë është që të qëndroni në anën e sigurt.

Këshilla këtu është shkruar bazuar në Q&A të DR me profesor dhe konsulent në Departamentin e Mjekësisë Infektive në Spitalin Hvidovre Thomas Benfield dhe këshillat për sjellje të ndjeshme nga Bordi Kombëtar i Shëndetësisë.

Në rastet kur këshillat e autoriteteve shëndetësore mund të kuptohen në disa mënyra, ne kemi zgjedhur një mënyrë të kujdesshme për të kuptuar përgjigjet. Nëse keni ndonjë pyetje, mund të telefononi në linjën telefonike shtetërore në tel. 7020 0233, te jeni me dije se punëtoret nuk i flasin te gjitha gjuhat,kështu qe kërkoni ndihmë nga miqtë ose familjarët që janë mirë në gjuhen danez ose gjuhen anglisht.

QFAR TE BEJË KETO DITË:

P: A duhet të qëndroj në shtëpi nga puna?
A: Po, aq sa është e mundur. Të gjithë me punë në zyrë duhet të qëndrojnë në shtëpi përveç nëse keni një punë shumë të rëndësishme – për shembull në sektorin e shëndetësisë ose policisë. Të gjithë punëdhënësit janë kërkuar nga qeveria t’u japin punonjësve të tyre detyrat e shtëpisë.  Është përgjegjësia e punëdhënësit tuaj- por ndihmoni me gjithçka që mundeni.

Pyetje: Sa kohë mund të kaloj jashtë?
Përgjigje: Sa më pak të jetë e mundur atje ku ka njerëz të tjerë afër. Ështe ne rregull të jesh në kopsht ose të shëtisësh. Por mos u ul në restorante, kafeja apo bare.

Pyetje: A mund t’i ftoj miqtë e mi për darkë?
Përgjigje: Më te kujdesem jeni të mos e beni.Nëse ndonjë prej jush ka simptoma të tilla si kollë, ethe, hundë me erë të keqe ose shenja të tjera normale të ftohjes ose gripit, ata patjetër që duhet të qëndrojnë në shtëpi.

Pyetje: A duhet që fëmijët e mi të qëndrojnë në shtëpi nga kopshti / shkolla / kujdesi i fëmijëve?
A: Po. Shkollat ​​dhe kopshtet janë mbyllur. Rekomandohet që t’i mbani fëmijët në shtëpi nga kujdesi privat me fëmijët e tjerë. Kjo për shkak se fëmijët përhapin infeksionin ashtu si dhe të rriturit, por shumë rrallë janë vet në rrezik. Prandaj, mund të jetë e vështirë të shihet nëse fëmijët janë infektuar apo jo.

Pyetje: A mund të vizitoj prindërit e mi (më të vjetër)?
Përgjigje: Më të kujdesshem jeni që të mos i vizitoni ne kët kohë.Nëse ata janë të sëmurë me sëmurje tjera,ateherë hiq se hiq. Nëse ata dhe ju jeni të shëndetshëm dhe nuk keni simptoma të tilla si kollë, ethe, pezmatim i hundës, ose shenja të tjera normale të ftohjes ose gripit, mund të takohen jashtë për të zvogëluar rrezikun.

Pyetje: Qfarë duhet të bëj nëse kam simptoma, por kam nevojë për blerje për prindërit e mi?
Përgjigje: Nëse keni simptoma, qëndroni në shtëpi. Nëse nuk keni simptoma, ju mund vendosni mallrat e tyre jashtë ose në korridor. Sigurisht, prindërit tuaj duhet të lajnë duart e tyre nëse kanë prekur diçka që keni prekur.

P: A bën të kujdesen prindërit e mi (më të vjetër) për fëmijët e mi të vegjël?
Një: Kujdes nuk është. Nëse ose ju, fëmijët tuaj ose prindërit tuaj keni simptoma, këshilla e kujdesshme është të shmangni plotësisht. Fëmijët infektohen shumë, mund të sëmuren pa e parë atë, dhe njerëzit e moshuar janë në rrezikun më të madh nëse infektohen. Është më mirë të presësh , faktin që nipërit dhe gjyshërit mund të ribashkohen në mënyrë të sigurtë.

P: A duhet të shkoj në supermarket dhe dyqan?
Përgjigje: Po, por: Bëni sa më shpejt që të jetë e mundur, prekni sa më pak të jetë e mundur, mundësisht kur nuk ka shumë njerëz të tjerë në dyqan dhe mos harroni të lani duart me dezinfektim dore pasi të dilni nga dyqani – dhe lani ato , kur të shkoni në shtëpi.

P: A duhet të shkoj në një kafeja me miqtë e mi ose thjesht të ulem dhe të punoj?
Një: Jo është më mirë të mos e bësh. Ju nuk mund ta dini se kush ka qenë atje kohët e fundit dhe asnjë kafeje nuk mund të pastrojë plotësisht.

Pyetje: A mund të takohem me miqtë e mi jashtë?
A: Po, kjo është ajo që po thonë autoritetet tani. Por mbani më shumë distancë se zakonisht dhe mos u përshëndetni me një përqafim ose mos i jepni dorë njëri tjetrit.Sigurisht, shmangni takimin me dikë nëse ju ose ata kanë simptoma. Mos harroni të perdorni dezinfektim në duart tuaja dhe t’i lani kur të ktheheni në shtëpi.

Pyetje: A mund të bëj transportin publik?
Përgjigje: Jo nëse keni simptoma të tilla si kollë ose ethe. Edhe nëse nuk keni simptoma, këshillë e kujdesshme është të shmangni transportin publik.

RRETH SËMUNDJES:

Pyetje: A ndihmon përdorimi i dezinfektimit i dorës në parandalimin e infeksionit? Po sapuni e zakonshëm të duarve?
Përgjigje: Të dy pjesët ndihmojnë. Gjëja më e mirë është një larje e plotë – është më mirë sesa dezinfektimi.

Lani duart tuaja tërësisht shumë herë në ditë, dhe veçanërisht pasi prekni diçka ose dikë.

P: A është e vërtetë që është më mirë të kollitet në bërryl?
A: Po. Duhet të mbash diçka në gojë kur kollitet ose teshtit, edhe nëse nuk mendon se je i infektuar. Nëse nuk i përdor duart për te kullë, e hek rrezikun për të ja jep tjerve infektimin.

Pyetje: A janë fëmijët e mi në rrezik?
Përgjigje: Të gjithë janë potencialisht të rrezikuar, por ka pasur shumë, shumë pak raste kritike që njohim nga fëmijët në mbarë botën. Për fat të mirë, fëmijët kalojnë vërtet mirë përmes këtyre llojeve të sëmundjeve, por të rriturit mund të sëmuren shumë dhe të moshuarit rrezikojnë seriozisht të vdesin.

Pyetje: A do qelët nje vend ku mundem të testohem për koronavirus?
Përgjigje: Nëse jeni të shëndetshëm për të qëndruar në shtëpi, atëherë jo. Ky vlerësim bëhet duke thirrur mjekun tuaj (jo spitalin) për simptoma të tilla si ethe, kollë ose ftohje. Edhe nëse testoheni negativë, mund të infektoheni menjëherë, kështu që në Danimarkë zakonisht përdoren vetëm teste që përdoren në rastet e trajtimit. Nëse mjeku juaj mendon se duhet të kontrolloheni në spital, zakonisht do tju testojnë për koronavirus.

Pyetje: Sa kohë duhet nga infektimi deri tek marrja e simptomave?
Përgjigje: Mund të ndryshojë shumë. Por mund të zgjasë deri në 10-12 ditë, kur të dy jeni të infektuar dhe mund të infektoni të tjerët – pa e ditur atë.

Pyetje: Sa kohë sëmureni nga koronavirusi?
Përgjigje: Varet se sa serioz është. Shumica e njerëzve janë të sëmurë 3-7 ditë. Por për dikë, mund të zgjasë disa javë. Është e rëndësishme të qëndroni të izoluar gjatë gjithë periudhës kur jeni të sëmurë. Bazuar në njohuritë tona ekzistuese, ne presim që të mos infektoni kur simptomat tuaja janë zhdukur për më shumë se 48 orë.

Pyetje:Vakcina kundër gripit ndihmon në infeksionin e koronës?
Përgjigje: Ne nuk e dimë, por nuk e besojmë. Por ju ndihmon të mos infektoheni dy herë ose të mos merrni një infeksion të dyfishtë.


Konferencë ne Qeveri me daten 13 mars ora 19.00

Pjesemarresit: kryeminisja Mette Frederiksen, Ministri i jashtëm Jeppe Kofoed, Ministri i rendit publik Nick Hækkerup dhe drejtori gjeneral i policis te Danimarkes Torkild Fogde. 

I parë deklaroj qeveria ni status per koronavirusin (covid-19) ne Danimarkë: 802 infektues, 23 te shtrir, 2 persona ne gjendje kritike. Atehere kryeminsti Mette Frederiksen prezanto masa te rejaj kunder perhapjes se virusit ne Danimarkë. 

E para eshtë, se spitalet me tani nuk i trajtojn pacientët i panevojshëm, pershembull operacionet dhe ekzaminimi rutinë qe nuk jonë te nevojshëm do te shtyhen. 

I dytë, departamenti i shtetit nuk rekomandojn udhetime te panevojshëm ne te gjithe shtetet dhe rekomandon te gjith danezeve se gjindet jasht shtetit, mu kthy ne Danimarkë; do me thone, mos udhto jasht Danimarke dhe qof se je banor i Danimarkes kthehuni ne shpi se me shpejtë. 

I tretë, Danimarka prej nesër, e shtune me 14 mars ora 12:00 i mbyllin krejt kufijtë deri me 14. prill. Do me thon, te huajt nuk kan drejtë te hyr ne Danimarkë as me avion, anije, tren autobusë ose vetura vetem nese ke ndonje arsye te fort,do me thonë: nese jeton ose punon, duhesh te viziton urgjende dikë te familjes qe esht i semurë ose ki femi ne Danimarkë. Qeveria thekson se transportimi i ushqimeve dhe mallrave te rendesishme kan te drejt te hyn Danimarkë; do me thon ushqim nuk do tna mungon ne Danimarkë. Pervec kesaj, shtetasit te Danimarkes kan te drejte te hyr ne Danimarkë. 


Samarbejdspartnere til Mino Danmarks indsats med oversættelse af myndighedernes udmeldinger om covid-19 i Danmark:

Støt minoriteten

Vær med til at skabe flere handlemuligheder for
minoritetsetniske danskere. Tak fordi du vil være med!Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.