fbpx

COVID-19 në gjuhën shqipe

Merrni njoftime më të rendsishëm per COVID-19 nga Ministria Shëndetësor dhe Qeveria e Danimarkës.

Infeksioni l Ndaloni aplikacionin

Infeksini l stop është një aplikacion që na ndihmon të gjithëve të ndalojmë përhapjen e COVID-19 në Danimarkë. 

Aplikacioni ju lejon të njoftoni për rrezikun e infektimit te njerëzit me të cilët keni qenë afër, por ata që nuk i dini, për shembull në transportin publik ose në restorante.

Sa më shumë njerëz që përdorin aplikacionin, aq më shumë zinxhirë infeksioni mund të ngadalësojmë.

Aplikacioni infektion l ndalesa ju jep

 • Njoftoni nëse keni qenë afër dikujt që po teston pozitivisht për koronavirusin e ri. Ju do të njoftoheni për rekomandimet e autoriteteve në mënyrë që zinxhiri i infeksionit të ndalet.
 • Mundësia për të dërguar një mesazh të tjerëve që keni qenë afër nëse testoheni pozitiv. Ju njoftoni të tjerët pa qenë në gjendje të shohin se kush jeni, ku ose kur ata kanë qenë pranë jush.

Rreth infeksionit l ndaluar

 • Është vullnetare të ka përdorni aplikacionin infeksionin l ndaluar
 • Aplikacioni është i sigurt dhe mbron të dhënat tuaja.
 • Të dhënat për kë keni qenë afër ruhen vetëm në telefonin tuaj dhe asnjë autoritet nuk ka qasje në informacion.
 • Aplikacioni është një shtesë dixhitale e nismave të tjera të autoriteteve, të cilat do të na nidhmojnë të kujdesemi mirë për njëri-tjetrin ndërsa shoqëria rihapet.
 • Aplikacioni është zhvilluar në bashkëpunim midis Ministrisë së Shëndetësisë dhe të moshuarve, Agjencisë Daneze për Sigurinë e Pacientëve, Autoritetin Danez të Shëndetit dhe Barnave, Instituti i Statumit dhe Netcompany.
 • Ju do të gjeni aplikacionin infektoni l ndalesa ku normalisht sharkoni aplikacionet tuaja celular.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Informacione të reja në lidhje me udhëzimet e udhëtimit të Ministrisë se Punëve të Jashtme në lidhje me COVID-19.

Udhëtimi është i hapur për një numër të madh vendesh në BE/Shengen dhe në Mbretërine e Bashkuar, ku instituti i serumit statens vlerëson se zhvillimi i infeksionit është i ulët, dhe ku danezet mund të hyjnë pa kufizime të rendësishme. Për vendet në BE/Shengen dhe në Mbretërinë e Bashkuar, të cilet instituti i statumit i kategorizon si ‘vende karantine’ për shkak të zhvillimit të infeksionit udhëzuesi i udhëtimit i Ministrisë së Punëve të Jashtme mbetet portokalli (i gjithë udhëtimi i panevojshëm nuk rekomandohet).

Udhëzuesi i udhëtimit është gjithashtu portokalli për vendet në BE / Shengen dhe MB me kufizime të konsiderueshme të hyrjes për udhëtarët danezë.

Lexoni më shumë rreth udhëzuesve të udhëtimit të Ministrisë së Punëve të Jasthme për vendet e BE-së dhe Shengenit këtu: Læs mere om Udenrigsministeriets rejsevejledninger for EU- og Schengenlande her.

Për më tepër, Minisrtiva e Punëve të Jashtme hapet për udheåtime në vende individuale jashtë BE / Shengenit dhe MB, ku BE vlerëson se zhvillimi i infeksionit është nën ose i barabartë me mesataren e BE-së. Edhe këtu, një parakusht tjetër do të jetë që vendi nuk ka kufizime hyrjeje ose kërkesa për karantinë për udhëtaret danezeë, dhe se situata e pergjithshme e sigurisë në vend është e pranueshme.

Lexoni më shumë rreth udhëzuesve të udhëtimit të Ministrisë së Punëve të Jasthme për vendet jashtë BE-së dhe Shengenit këtu: Læs mere om Udenrigsministeriets rejsevejledninger for lande uden for EU og Schengen her.

Për vendet ku udhëzuesi i udhëtimit është i verdhë, Ministria i Punëve të Jashtme ju inkurajon të jeni shumë të kujdesshëm, të qëndroni të azhurnuar në udhëzuesin e udhëtimit në vend dhe të ndiqni këshilat speciale të Ministrisë se Punëve të Jashtme për një kohë me COVID-19 këtu: Udenrigsministeriets særlige rejseråd til en tid med COVID-19. Ju rekomandohet gjithashtu te sharkoni aplikacionin Rejseklar dhe të regjistroheni në listën daneze. Më pas do të merrni informacion nëse ka ndryshime në udhëzimet e udhëtimit për vendiin ku po udhëtoni.

Ju mund të gjeni informacion të azhurnuar në lidhje me vendet individuale në faqet e internetit të ambasadave daneze. Mund të jetë informacion në lidhje me kufizimet e udhëtimit dhe masat e tjera të marra nga autoritetet lokale për të frenuar përhapjen e infeksionit.

Danimarka nuk ka ambasada në të gjitha vendet. Prandaj, disa ambasada përfshijnë disa vende. Ju mund të gjeni ambasadën që është e rëndësishme për ju duke hyrë emrin e vendit këtu: her

Støt Mino Danmarks arbejde.


Rihapja e Danimarkës tani është në fazën 3

Nga e hëna, 8 qershor 2020, më shumë pjesë të Danimarkës do të rihapen. Në rastin e: 

– Dhoma lojrash, pishina dhe zona lojërash dhe bazendat 

– Sallat sportive, palestrat dhe qendrat e fitnesit 

– Parqe me tema në natyrë – me kufizime për argëtime të caktuara 

– Aktivitetet verore për fëmijë dhe të rinj

– Dasma dhe ahengje të mëdha – me mundësinë e mbledhjes së 500 personave në kushte të veqanta, nëse bëhet në një restorant që shërben ushqim dhe lokale. Sidoqoftë, nuk lejohet të marrësh me qira një shtëpi asamblejeose të ngjajshme dhe të mblidhen 500 vetë. 

– Konferenza dhe takime të përgjithshme – me mundësine e mbledhjes së 500 personave në kushte të veqanta 

– Super League e Futbollit – me mundësine e mbledhjes së 500 personave në kushte të veqanta. 

Ndalimi i asamblesë do të ngrihet nga 10 qershor nga 10 persona në 50 persona. 

Qeveria dëshiron që ndalimi i kuvendit nga 8 korriku të ngrihet për 100 persona dhe nga 8 gusht në 200 njerëz. Kjo është një dëshirë dhe nuk është adoptuar ende. 

Dallimet rajonale. 

Për shkak të dallimeve rajonale në presionin e infeksionit, ekzistrojnë edhe ndryshime rajonale në lidhje me rihapjen e vendit. Për shembull, që gjithë punonjësit publikë në perëndim të Storbælt kanë mundësinë të takohen fizikisht në vendin e tyre të punës. Vendet e punës publike në rajonin Sjælland dhe kryeqytetit Kopenhag pritet të rihapen të hënën, më 15 qershor. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Kufjitë janë hapur pjesërisht, por udhëtimi ndërkombëtar ende nuk rekomandohet

Referat i një konference për shtyp në Zyrën e Kryeministres të Premten, 29 maj 2020

Të gjitha udhëtimet jashtë vendit nuk rekomandohet deri më 31 gusht. Udhëtimi për në Norvegji, Islandë dhe Gjermani është i përjashtuar.

Nga 15 qershori Danimarka do të hapë kufijtë për vizitorët nga Norvegjia, Islanda dhe Gjermania. Sidoqftë, do të ketë një sërë kufizimesh për turistët nga këto vende. Ndër të tjera, ata duhet të kenë minimumi 6 netë në Danimarkë në mënyrë që të udhëtojnë, dhe ata nuk duhet të kalojnë natën ne kryeqytet. Testet e marrjes së mostrave do të bëhen gjithashtu në kufij.

Deri më tani, kufiti mbetet i mbyllur për vizitorët nga Suedia. Kjo justifikohet me mënyrën e ndryshme të trajtimit të situatës së korones në Suedi.

Pas pushimeve verore, një hapje kufiri do të shihet për vendet e tjera të Shengenit.

Sjellja e të gjithë neve është thelbësore për mënyrën e rihapjes së shoqërisë. Sigurisht, kjo vlen edhe për mënyrën sesi sillemi nëse shkojmë në udhëtime gjatë verës.

Nëse udhëtoni në vendet e tjera, rrezikoni të infektoheni dhe të merrni infeksionin në shtëpi. Prandaj, rekomandohet të shmangni udhëtimet në qytete të mëdha. Rekomandohet gjithashtu që, si një udhëtar, të informohen për kufizimet e vendeve lokale.

Autoritetet shëndetësore gjithashtu ju këshillojnë me forcë që të shkoni në një karantinë 14-ditore pas qëndrimit jashtë vendit, edhe nëse është një udhëtim i shkurtër në Suedi.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Tani mund të rezervoni vetë një provë koronare – edhe nëse nuk keni simptoma

Nuk është më i nevojshme të merrni një referim nga mjeku juaj në mënyrë që të keni një kohë për një provë konorare. Nga kjo javë, të gjithë qytetarët e rritur në Danimarkë duhet të jenë në gjendje të rezervojnë një kohë në faqen e internetit www.coronaprover.dk. Thjesht hyni me Nem-ID. 

Kjo thuhet në një deklaratë për shtyp nga Ministria e Shëndetësisë dhe të moshuarit. 

Ju mund të rezervoni kohë përt teste, pavarësisht nëse keni simptoma apo jo. Sapo të ketë ardhur koha, testi do të bëhet në një prej tendave të bardha që janë ngrituar për qëllime në të gjithë vende në Danimarkë. 

Sidoqoftë, Ministri i Shëndetësisë kujton se një test negativ i koronës nuk do të thotë që udhëzimet për distancën dhe higjenën duhet të shihen gjerësisht. Testi nuk është 100% i besueshëm dhe mund të ketë raste kur virusi nuk zbulohet nga testi edhe nëse personi është i infektuar. 

Shihni më shumë në  https://www.dr.dk/nyheder/indland/nu-kan-alle-danskere-blive-coronatestet

Støt Mino Danmarks arbejde.


Qeveria paraqet një strategji të re fyese për testmin dhe zbulimin e infeksionit

Referat nga konferencës në Ministrinë e Shtetit, 12 maj 2020

Danimarka kohët e fundit ka krijuar masivisht teste për COVID-19 dhe aktualisht është një nga vendet në botë duke testuar më shumë njerëzit në bazë të numrit të banorëve. Por ne duhet të bëhemi edhe më mirë. Sepse nëse infeksioni ndizet përsëri, ne duhet ta zbulojmë atë në kohë dhe për këtë arsye është i nevojshëm një zbulim efektiv i infeksionit. Ekzistion nevoja për të izoluar të sëmurët, në mënyrë që të shkatërrojmë zinxhirët e infeksionit pa pasur nevojë të mbyllim përsëri komunitetin. Në të njëjtën kohë, duhet të sigurohet që të moshuarit dhe të prekurit gjithashtu mund të rimarrin më shumë lirinë e tyre dhe jetën e përditshme normale, në mënyrë që fëmijët dhe nipërit e mbesat të mund të shihen përsëri.

Strategjia e re për zbulimin efektiv të infeksionit përfshin: Kur një person është gjetur i infektuar, autoritetet këtë javë do të fillojnë të zbulojnë se me kë personi i infektuar ka qenë në kontakt. Këta individë mund të testohen dhe izolohen shpejt përpara se infeksioni të arrihet edhe më tej. Qeveria po krijon një linjë telefonike për të nidhmuar personat e infektuar të gjejnë kontaktet e tyre dhe të sigurojnë që zinxhiri i infeksionit të ndalet. Për më tepër, everia, së bashku me bashkitë e vendit, sigurojnë lehtësira izolimi për ata qytetarë që nuk janë në gjendje të izolohen në shtëpitë e tyre.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Agjensia Daneze e Sigurisë paralajmëron kundër maskat të gojës bërë në shtëpi

Disa individë kanë filluar të qepin ose thurin gojëdhëna (maska të gojës). Por thurjet e gojës të dhurura në shtëpi dhe të qepura ofrojnë siguri të rreme, paralajmëron Agjencia i Sigurisë. 

Ndjenja e rremë e sigurosë mund të lindë nga të besuarit se ju jeni të mbrojtur dhe për këtë arsye jo aq të vetëdijshëm për higjenën e duarve dhe distancën. Por larjet e gojës në shtëpi nuk mbrojnë domosdoshmërisht kundër sëmundjeve si COVID-19, pasei grimcat e virusit mund të depërtojnë mirë. 

Pajisjet mbrojtëse si larja e gojës duhet të plotësojnë një gamë të gjerë kërkesash teknike për të siguruar mbrojtje nga sëmundjet. Si konsumator, ju mund të kontrolloni nëse një maskë në fytyrë është e pajisur me një ”Markë CE ” të dukshme, që është shenja e përdorur për pajisjet mbrojtëse personale. 

Shitja e pajisjeve mbrojtëse shtëpiake që nuk plotësojnë kërkesat është e paligjshme. Bordi Kombëtar i Sigurisë pohon se Bordi Kombëtar i Shëndetësisë duhet të ndjek rekomandimet për distancën dhe higjenën si parandalim kryesor kundër COVID-19.

Shikoni më shumë në:
https://www.sik.dk/erhverv/produkter/personlige-vaernemidler/vejledninger-forbindelse-corona-covid-19/hjemmestrikkede-masker-giver-formentlig-ikke-beskyttelse#  

dhe në:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/styrelse-hjemmestrikkede-og-hjemmesyede-masker-giver-falsk-beskyttelse  

Støt Mino Danmarks arbejde.


Faza 2 e rihapjes fillon tani

Referat i konferencës për shtyp 7 maj me Kryeministren Mette Frederiksen

Danezët kanë respektuar udhëzimet e autoriteteve për distancën, higjenën, etj. Prandaj, tani është e mundur të vazhdohet hapja graduale e Danimarkës. Sidoqoftë, udhëzimet e autoriteteve shëndetësore për distancën fizike dhe higjenën e mirë ende zbatohen, dhe është thelbësore për suksein e rihapjes që udhëzimet të vazhdojnë të jenë të plota. Perveq udhëzimeve të njohura, rihapja mbështetet në një strategji fyese të testimit. Tani ka një përqendrim të lartë në testimin për simptoma edhe të buta, zbulimin e infeksionit dhe izolimin e infektuarve. Për më tepër, testimi përfaqësues tani është realizuar edhe në popullatë, ku një përzgjedhje e qytetarëve thirret për të testuar nëse kanë simptoma infeksioni apo jo.

Faza 2 e rihapjes përfshin:

– Hapja e plotë me pakicë, përfshirë qendrat tregtare (nga 11 maj)

– Restorante, kafene dhe të ngjajshme mun të shërbejë sipas udhëzimeve të veqanta për distancën fizike, etj. (nga 18 maj)

– Klasa 6-10 mund të shkojë përsëri në shkollë (nga 18 maj)

– Disa kompani private duhet të hapin pjesëmarrjen fizike të punonjësve

– Sportet profesionale duhet të praktikohen pa spektatorë

– Bibliotekat e hapura për hua të librave (nga 18 maj)

– Sportet dhe shoqatat në natyrë duhet të rifillohen nëse mund të kryhen në menyrë të shëndetshme.

– Kisha e Popullit dhe komunitetet fetare duhet të hapen me një mënyrë të shëndoshë (nga 18 maj)

Asnjë vendim se kur do të pushojë kontrolli i përkohshëm kufitar. Qeveria e shpall këtë deri më 1 Qershor 2020.

Nëse rihapja bën që të ndizet epidemia e koronës, ritmi i rihapjes do të ngadalësohet. Kujdesi shëndetësor duhet të jetë në gjendje të ndjekë.

Lexoni më shumë në https://www.regeringen.dk/nyheder/2020/pressemoede-om-genaabning-af-danmark-fase-2/

Støt Mino Danmarks arbejde.


Bordi Kombëtar i Shëndetësisë po i ndryshon përkufizimin e ”grupeve të rrezikut”

Duke operaur me një përkufzim shumë të gjerë të grupeve të rrezikut në lidhje me COVID-19, Bordi Kombëtar i Shëndetësisë ka sqaruar tani se cilat grupe janë në rrezik të sëmundjes serioze nga infeksioni koronavirus.

Tani ekzistojnë 7 grupe rreziku

1. Njerëz të moshës së lartë – në varësi të gjendjes së përgjithshme të shëndetit

Përvoja me virusin deri më tani tregon se njerëzit mbi 70 vjeq, dhe veqanërisht njerëzit mbi 80 vjeq, janë në rrezik më të madh për sëmundje serioze. Njerëzit 65 e më të rinj janë veqanërisht të rrezikur nëse kanë një ose më shumë sëmundje kronike.

Kështu, njerëzit e moshuar mbi 65 vjeq nuk konsiderohen më automatikish se janë në rrezik të veqantë nëse ata janë të shëndetshëm dhe fizikish aktiv. Do të thotë gjithashtu se gjyshërit e shëndetshëm mund të dëshirojnë të shohin – dhe përqafojnë – nipërit e tyre të shëndetshëm përsëri.

2. Banorët në një shtëpi pleqsh

Banorët në shtëpitë e pleqve janë shpesh të moshuar, kanë qrregullime kronike dhe nivele të dëmtuara të funksionimit dhe aktivitetit. E gjitha qon në një rrezik të rritur.

3. Njerëzit me mbipeshë

Mbipesha shpesh shihet në kontekstin e sëmundjeve kronike si diabeti ose sëmundjet kardiovaskulare. Veqanërisht njerëzit me një BMI mbi 35 vjeq, ose BMI 30 të kombinuar me një sëmundje kronike, rrezikojnë një kurs serioze infeksioni me COVID-19.

4. Njerëzit me sëmundje të caktuara kronike

Jo të gjitha sëmundjet kronike do të thotë që ju jeni në një rrezik të veqantë, veqanërisht nëse ato trajtohen mirë. Ju mund të gjeni listën e sëmundjeve që paraqesin një rrezik të veqantë të sëmundjes serioze me COVID-19 këtu:

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Personer-med-oeget-risiko-ved-COVID-19

5. Disa fëmijë me sëmundje kronike

Disa fëmijë me sëmundje kronike mund të rrezikojnë më shumë nga COVID-19. Këta do të jenë fëmijë që tashmë kanë masa të veqanta në lidhje me pandeminë – pavarësisht nga pandemia në lidhje me shkollimin ose përkujdesjen. Këta fëmijë dhe familjet e tyre do të marrin këshillime individuale në vendin e zakonshëm të trajtimit.

6. Personat pa qëndrim të përhershem

Njerëzit pa qëndrim të përhershëm shpesh kanë pak mundësi për të mbajtuar higjenën e mirë ose për të mbajtur distancën fizike nga të tjerët. Kjo qon në një rrezik të rritur të infeksionit. Përveq kësaj, shumë njerëz pa strehim të përhershëm vuajnë gjithashtu nga sëmundje kronike. Ky kombinim i bën ata veqanërisht të prekshëm nga një kurs serioze i sëmundjes.

7. Shtatzënë

Kjo ende bazohet në një parim paraprak, pasi gratë shtatzëna në përgjithësi janë më të ndjeshme ndaj infeksioneve. Nuk është treguar se gratë shtatzëna ose fëmija i palindur rrezikojnë nga një sëmundje më serioze se pjesa tjetër e popullatës. Sidoqoftë, duket se gratë shtatzëna të pranuara për COVID-19 në tremujorin e tretë do të dorëzohen para afatit nga seksioni cezarian. Përveq kësaj, ekzistojnë rreziqet e zakonshme për nënën dhe fëmijën.

https://www.sst.dk/da/corona/Saerlige-risikogrupper

Støt Mino Danmarks arbejde.


Tani zgjidhni grupet e rrezikut mund te marrin vaksimim falas kunder pneumokokeve

Personat në rrezik serioz nga sëmundje serioze për shkak të infeksionit COVID-19 tani mund të kontaktojnë mjekun e tyre për të marrë një vaksinim pneumokok falas. 

Ky vaksinim u ofrohet grupeve veqanerisht në rrezik për të zvogëluar rezikun e prekjes nga një infeksion serioz, ndërsa gjithashtu është në rrezik të COVID-19.

Kështu, vaksina që u ofrohet grupeve speciale nuk është vaksinë kundër COVID-19. Eshtë një vaksinë kundër një bakterie të veqantë, bakterit pneumokok, i cili, në rastin më të keq, mund të qojë në sëmundje serize si helmimi nga gjaku dhe pneumonia. 

Disa njerëz janë në rrezik më të lartë se të tjerët, për shkak të moshës së tyre ose sepse kanë një sëmundje të ndryshme. Prandaj, njerëzit që jetojnë në shtëpi pleqsh, njerëzit mbi moshën 65 vjeq me sëmundje kronike dhe njerëzit nën moshën 65 vjeq me një rrezik veqanërisht të lartë për t’u sëmurur fillimisht ofrohen të vaksinohen. 

Për të zbuluar nëse jeni në rrezik dhe prandaj mund ta merrni vaksinën falas, lexni këtu:
https://www.sst.dk/da/Viden/Vaccination/

Ju mund të lexoni më shumë rreth vaksinimit këtu:
https://www.sst.dk/da

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konference me Ministrin e Shëndetësisë dhe autoritetet e shëndetësisë, 20 Prll 2020

Në jemi në fazën e parë të rihapjes së komunitetit tonë. Kjo vetëm seåse ne kemi fituar kontrollin e epidemisë në Danimarkë. Rihapja do të thotë që më shumë njerëz do të jenë në kontakt me njëri-tjetrin. Prandaj, rihapja është e lidhur me disa teste, ndërsa ne duhet të njekim, udhëzimet që ne njohim, të cilat përfshijnë larjen e duarve, kollitjen dhe teshtitjen në mëngë, kufizimin e kontaktit fizik, qëndrimin në shtëpi nga sëmundjet dhe të vetëdijshëm për vendet ku lëvizin shumë njerëz. Ne kemi punuar shumë për të marrë më shumë aftësi testuese dhe tani është ketu. Kjo do të thotë, GJITHA që kanë simptoma duhet të testohen. Në mënyrë të veqantë, kjo do të thotë që nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme: Kollë e thatë, ethe ose probleme me frymëarrjen, mund të testoheni për koronavirus. Ju duhet të telefononi mjekun tuaj, ose nëse është jashtë orarit të zyrës së mjekut, telefononi mjekun tuaj. Atëherë do të vizitoheni për një test sa më shpejt të jetë e mundur. Eshtë mënyra më efektive për të ndaluar zinxhirët e infeksionit koronavirus.

Ka pasur shqetësime se shumë pak njerëz iu drejtuan mjekëve të tyre. Ne i nxisim njerëzit që të kontaktojnë mjekun e tyre nëse janë të sëmurë ose kanë shenja sëmundjeje, qoftë koronare apo jo.

Në përgjithësi rreth testimit:

Ju merrni një provë ku ngjitni njåe shtupë përmes gojës ose hundës. Nëse pranoheni në spital dhe ky test nuk mund të kryhet, ju do të qoheni në provë me një tub përmes hundës. Testi varet nga faktorë të ndryshëm dhe mund të jetë e nevojshme të testohet disa herë.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konferencë në Qeveri me datën 14 Prill

Tani ka diqka për të shpresuar në zhvillimin e koronavirusit në Danimarkë. Numrat vazhdojnë të ecin në rrugën e duhur dhe më mirë sesa pritej. Prandaj, mund të hapek pak më shumë sesa pritej. Do të ketë negociata me palët e tjera mbi ato që mund të hapen më tej, p.sh. qfarë pune duhet të hapen. Numri i shtrimeve në spital dhe pacientët me koronavirus në intensiv është zvogëluar. duket se mban distancën tonë dhe kjo është arsyeja pse të gjithë duhet të vazhdojmë. Ka qenë jashtëzakonshme për të gjithë ne që Danimarka është mbyllur kaq shumë, por shumë vende të tjera janë në një situatë më të veshtirë sesa Danimarka. 

Aktualisht, ka 380 persona me koronavirus, 93 në kujdes intensiv dhe 299 të vdekur. Në Danimarkë, koronavirusi është nën kontroll tani dhe sitemi kujdesit shëndetësor mund të ndjekë padinë. 

 • Tani po bëhen përgatitje për të hapur pjesë të sistemit të kujdesit shåendetësor, në mënyre që mjekët të pranojnë pacientë dhe spitalet të fillojnë me operacione të planifikuara. Pacientët me nevojë më të madhe vijnë të parët. Të gjithë duhet të mbajnë mend që të konsultohen me mjekun e tyre mjekësor në rast sëmundjeje ose simptomash të sëmundjes dhe kur është e nevojshme të ekzaminohen. 
 • Të gjitha komunat janë duke u përgatitur të hapin institucione të kujdesit ditor, qendra ditore dhe shkolla përsëri në bazë të rekomandimeve nga Autoritetet Shëndetësore. Do të jetë një jetë e ndryshme e përditshme për fëmijët pasi duhet të ketë distancë më të gjatë mes fëmijëve, më shumë kohë jashtë dhe të luani në grupe më të vogla. 
 • 67 komuna hapin shërbime të ditës së parë nesër, e Mërkurë 15 Prill dhe 48komuna hapin shkollat e para për klasen 0 – 5. Të gjitga institucionet e tjera të kujdesit ditor dhe shkollat do të hapen eri më 20 Prill. Ne duhet të vazhdojmë të jemi mirë duke mbajtur distancën nga njëri-tjetri dhe të kujdesemi për të moshuarit dhe të prekurit në shoqëri. 

Të gjithë duhet të ndihmojmë që infeksioni të mos përhapet shumë dhe shumë shpejt. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konferencë në Qeveri me datën 6 Prill

Zhvillimi është i qëndrueshëm dhe numrat po shkojnë në rrugën e duhur: 503 te shtrirë, 139 në intensiv dhe për fat të keq 187 të vdekur. 

Kryeministrja pastaj thekson se virusi godet vetëm me një vonesë prej tre deri në katër javë, dhe për këtë arsyeje është shqetësuese që disa njerëz fillojnë ta marrin si të mirëqenë, për shembull duke planifikur dreka të Pashkëve. 

Në këtë sfond, Kryeminstrja propozon fazën e parë të rihapjes së Danimarkës. Të gjtha pikat e planit janë të kushtëzuara që të gjthë të marrin përgjegjësi dhe të vazhdojnë të zbatojnë rekomandimet e autoriteteve: larja e duarve, mbajtja e distancës dhe mos takimi i shumtë. 

1 fazë e hapjes përmban si vijon: 

 • Shërbimi shëndetësor do të hapet përsëri për aktivitete të ndryshme nga korona. 
 • Qerdhe, kopsht fëmijësh, aranzhime të kohës së lirë dhe 0-5 klasa rihapen. 
  • Në këto institucione do të merren disa masa të reja të kujdesit shëndetësor. Hapja ndodh vetëm kur janë në vend. 
 • Punojësit privatë duhet të fillojnë përsëri të punojnë. 

Kryeministrja thekson se e gjithë kjo është vetëm me kusht që zhvillimi të vazhdojë të jetë i qëndrueshëm – dhe që të gjithë ne kemi një përgjegjësi që ajo të ndodhë duke respektur udhëzimet. 

Përveq kësaj, masat e tjera mund të zgjaten për katër javë deri më 10 maj, kjo është për shembull: 

 • Mbyllja e kufijve
 • Ndalimi i mbledhjes së më shumë se 10 personave. 
 • Udhëzimet më të rrepta. 
 • Arsimi i lartë, biblioteka, kinematë, qendrat kryesore, dhe mbyllja e kafeneve. 
 • Profesionet e vogla liberale si frizeret, artistët e tatuazheve dhe të tjera do të zgjaten. 

Kryeministrja u bën thirrje të gjithëve të tregojnë durim dhe mirëkuptim. Asgjë nuk është si më parë – dhe jeta e përditshme nuk do të kthehet në shoqërinë tonë për shumë muaj. 

Përveq kësaj, ajo më tej shpalos një numër kushtesh specifike: 

 • Nxënësit të klasës 6 – 10 duhet të vazhdojnë të ndjekin shkollën/mesimin nga shtëpia, por provimet anulohen dhe zëvendësohen me notat e vitit. 
 • Studentët që përfundojnë një arsim të mesëm do të duhet t’i kryjein provimet në një mënyrë të ndryshe dhe të kufizuar. 
 • Festiavle, tregje dhe ngjarje të tjera të mëdha gjatë verës, nuk mund të ndodhin: Ndalimi i tubimeve të mëdha nuk mbahet deri në gusht. 
 • Qeveria dhe partitë parlamentare do të shikojnë nëse paketat e ndhihmës mund të përmirësohen. 

Kryeministrija përsërit thirrjen e saj për të treguar frymën e komunitetit, kësaj radhe sidomos për bankat dhe kompanitë e mëdha me qira që duhet të tregojnë solidaritet – por edhe për qytetarët që janë të sfiduar të mbështesin bizneset e tyre lokale dhe bizneset e vogla. 

Në lidhje me sistemin shëndetësor, Kryeministrja po kalon disa teste për të sqaruar sa janë ata që kanë pasur korona, si dhe punë me presion të lartë për të siguruar që profesionistët e kujdesit shëndetësor të kenë të gjitha pajisjet e duhura. 

Më në fund, Kryeministrja deklaron se ajo që është më rëndësishmja është që të gjithë të kontribuojmë: i takon secilit individ të bëjë detyrën e tij/saj. Dhe kjo është një parakusht që shoqëria jonë të hapet ngadalë përsëri.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konferencë ne Qeveri më 30 Mars 2020

Kryeministrja Mette Frederiksen deklaron se nismat të Danimarkës funksionojnë. Ajo tregon se zhvillimi po shkon në rrugën e duhur. Dhe njofton se Danimarka mund të fillojë të rihapet ngadalë dhe gradualisht pas Pashkëve. Sidoqoftë, kërkon që zhvillimi të vazhdojë ashtu si tani – dhe për këtë arsye NUK duhet të shihet si një mundësi për të filluar të qetësohen kërkesat. Në këtë moment duhet të vazhdojmë, të mbajmë distancën dhe të sigurohemi që të zbatojmë udhëzimet e autoriteteve. Kjo është një parakusht për rihapjen graduale të shoqërisë daneze pas Pashkëve. Përndryshe, edhe veprimi më i mprehtë mund të jetë i nevojshëm. Epidemia ende nuk ka arritur kulmin; ne mund të vazhdojmë të presim më shumë njerëz të sëmurë, më shumë pacientë dhe më shumë vdekje. Dhe ndërsa mund të duket si një paradoks për të hapur Danimarkën ndërsa njerëzit po vdesin, ka të bëjë me sëmundjen që është dhe po kontrollohet. Prandaj Kryeministrja do të diskutojë në javën e ardhshme rihapjen e Danimarkës më ngushtë me kryetarët e partive parlamentare – dhe të paraqesë një plan për këtë në fund të javës. Për më tepër, Departamenti i Shtetit dërgon një mesazh veçanërisht për të moshuarit dhe të prekurit, për të cilit ajo thotë se duhet të presin që të vazhdojnë të organizojnë jetën e tyre sipas rrezikut të infeksionit. Eshtë e vështirë, por paradoksale, më e dobët duhet të jetë më e forta në këtë epokë. Sidoqoftë, ka shpresë përpara, shprehet ajo. Siç duket tani, ne kemi arritur të rrafshojmë kurbën – situata mbetet serioze dhe tani është e nevojshme testimi masiv. Edhe pse përhapja e infeksionit tani është nën kontroll, ne ende kemi një epidemi. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Kërkesa e Agjencisë Shëndetësore: Mbroni veten dhe të tjerët kundër koronavirusit.

Qfarë duhet të dini për koronën:

Tani jemi në mes të një epidemie serioze. Prandaj, është e rëndësishme të minimizoni rrezikun e përhapjes së infeksionit. Agjencia Shëndetësore do t’ju kërkojë të gjithëve që t’i ndjeknin këto këshilla.

Nëse jeni te shëndetshëm:

– Shmanguni kontaktet te panevojshme dhe kërkoni nga të tjerët që t’i kushtojnë vëmendje.

– Nëse keni qenë afër dikujt që tregojnë shenja të infeksionit të koronavirusit, kushtoni vëmendje shtesë simptomave tuaja.

– Kujdesuni për të dashurit tuaj dhe nëse janë veçanërisht të prekur, veproni kështu në një distancë.

Nëse keni shenja të sëmundjes:

– Qëndroni në shtëpi deri në dy ditë, deri sa të mos keni simptoma.

– Rrini larg të tjerëve në shtëpi dhe qëndroni sa më shumë nën jorgan.

– Kini kujdes me higjenën personale dhe me pastrimin.

– Merrni të tjerët të ju ndihmojnë në blerjet tuaja dhe të qëndroni në kontakt me telefon.

– Nese po përjetoni simptoma të përkeqësimit, mund të jenë temperaturë të lartë ose probleme me frymëarrjen, telefononi mjekun tuaj.

Mbroni veten për të mbrojtur të tjerët.

Støt Mino Danmarks arbejde.


Qeveria zgjatë mbylljen deri me 13 Prill 2020.

Konferenca për shtyp në Ministrinë e shtetit në 23.03.2020 në ora 15.00. 

Kryeministra Mette Frederiksen i zgjatë masat e koronavirusit dhe të gjitha iniciativat në lidhje më ketë deri me13 Prill 2020. 

254 janë shtruar në spital me koronavirus, 55 janë në njësi të kujdesit intensiv dhe 24 njerëz kanë vdekur. 

Qeveria ende kanë vendosur të mbaj masat dhe iniciativat e marra. Detyra kryesore eshtë të parandaloni infektimin e shumë njerëzve në të njejtën kohë. Per ketë arsyje, qeveria do të zgjasë mbylljen deri me 13 Prill 2020. 

Kryeministra Mette Frederiksen thekson se eshtë e rendësishme që të gjithë t’i përmbahemi udhëzimeve dhe të mbajmë distancen tonë, edhe pse mund të jetë e veshtirë për Pashkë. Urdhër eshtë që ju të mos keni nevojë të udhëtoni edhe nëse eshtë në Danimarkë. 

Familjet në rrezik kanë nevojë për kujdesje urgjente, pasi ka një aftësi të mirë për t’u kujdesur për femijët dhe të rinjtë. Hapesirat për dhoma ofrohen gjithashtu që njerëzit e pastrehë gjithashtu të karantinohen nëse infektohen. 

Ministri i Shëndetësisë thotë se po punohet shumë per të zgjeruar dhe permirësuar kapacitetin e trajtimit. Koreja e Jugut eshtë kontaktuar me një kërkesë për të pranuar ofertën për të blerë provat. 

Si perfundim, Minstri i Shëndetësisë thekson se ata do të donin të pranonin të gjitha ofertat e ndihmës. Nëse deshironi të ndihmoni, ju lutemi vizitoni coronasmitte.dk. Atje do të gjeni një lidhje me ‘Danimarka ndihmon Danimarkën’ ku mund të shkoni dhe të merrni një vlerësim të shpejtë për ofertën tuaj të ndihmës. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Gratë shtatetzënë me simptomë te koronavirusit duhet të testohen para lindjes.

Ministria shëndetësore kan ardhur me udhëzime te reja e enjte me daten 19 mars, duke treguar si të trajtohen shtatzënët e semuara dhe lindja e grave, partneri i tyre dhe i porsalinduri kunder covid-19. 

Grate shtatzene që janë ne fund te shtatzanis duhet të testohet kunder koronavirusit. 

Nese testi te gratë shtatzane del pozitiv d.m.t.h(e infektuar), atehere merren disa rregulla. Stafi i spitalit duhet te ketë masken vesh dhe pajisje te tjera vesh. Personi shtatzënë duhet gjithashtu me vesh masken. 

Nese dyshon stafi se personi shtatzënë esht e infektuar, atehere duhet stafi per kujdesjen e pacientit, te porsalindurit dhe te stafit do ta trajton pacientien shtatzënë sikur të ishte e infektuar, derisa ajo të marrë pergjigjen e testit kunder virusit. 

Nese esht partneri i infektuar me koronaviursit, atehere duhet partneri te qendron larg te porsalindurit 2 ditë, derisa nuk duken simtomët te virusit më. 

Disa spitale rekomandojn se vetem partneri ka leje me qen ne sallen e lindjes si personi i afërm, për shkak rreziku i infeksionit.

Edhe pse nëna esht e infektuar me covid-19, ajo nuk do të ndahet nga i porsalinduri, vetem nese esht nëna ne gjendje kritike që kërkon trajtim. 

Nese esht nëna e testuar pozitiv, por nuk ka nevoj per trajtim, atehere rekomandohet te shkon ne shtëpi se shpejti. Asaj do t’i jepet udhëzim që të vezhgojë shendetin e fëmijës.

Nënat e infektura gjithashtu duhet ta ushqej fëmijën me gji, por rekomendohet te lani gjoksin me ujë dhe sapun para gjidhenies dhe te veshni maskën. Rekomendohet shpesh t’i lani duart dhe perdorni dezinfektues.  

Skanime te rëndësishme vazhdojnë pershembull skanimi i palosjes se qafës etj. 

Duhet te pritet qe pergatitjet e lindjes ta anulohen dhe kohen te gjinikologu duhet ta vazhdoni permes telefonit. Vizitat te nevojshme dhe skanimet nuk do te anulohet – me gjithe atë vizitat dhe skanimet behen vetem me nënen per arsyje te ngjitjes së virusit. 

Spitalet vazhdojn ti trajtojn lindjet sic bejnë zakonisht. Theksohet se njeriu nuk duhet te shqetesohet per lindjen. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Nga instituti i serumit shteteror, e merkurë me daten 18 mars.

Njoftim per te gjithë qytetaret te Danimarkës.

Instituti i serumit shtetror i njofton te gjithë qytetarve te Danimarkës te regjistrohen ne Influmeter, kundër koronavirusut (COVID-19).

Influmetri bazohet ne perpjekjet tuaja vullnetare si qytetar i cili, pavarsisht nese keni kerkuar kujdes mjeksor ose keni marr trajtim, raporton gjdo javë nese keni pasur simptomë, keshtu ju do te kontribonu ne njohuri per shperndarjen ne komunitetin.

Te gjithë ata qe jetojn ne Danimarkë munden te behen antarë i influmetrit – femije, te rijnte, te moshuarit, te shendetshëm dhe te semurë. Ju mund te regjistrohuni veten tua ose antaret te familjes tuaj. Edhe nese ju ose te tjeret tashme keni qene te semurë ose nese jeni te semurë.

Te gjithe pjesemarresit kontribojn me informacione po aqe te dobishëm, si te semuret, ato qe kan qenë te semurë, dhe ato qe mund te semuren. Keshtu mos u terheqeni te regjistrohuni ne Influmeter, edhe nese nuk mendoni qe mund te semureni ose nese keni qen semurë.

Departamenti i epidemilogjise infektive, instituti i serumit shtetror, ben mbikqyrije dhe parandalon semundjet infektive ngjitese ne Danimarkë, po ashtu drejton Influmeter, si nje pjese e mbikqyrjes se gjithsej te semundjeve ne lidhje me simptomat e gripit, ftohjes dhe COVID-19.

Shkoni te faqja influmeter ne:
www.influmeter.dk

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konferencë ne Qeveri më 17.03.2020

Pjesëmarrësit: kryeministrja Mette Frederiksen, Ministri i shëndetësor Magnus Heunicke, drejtori shëndetësor Søren Brostrøm nga departmenti i shtetit dhe shefi i policisë Torkild Fogde. 

Kryeministrja Mette Frederiksken fillon duke theksuar seriozitetin: 82 tani janë shtruar në spital, 18 prej tyre në intensiv, këta të fundit pothuajse dyfishohen brenda një dite. 

Prandaj është thelbësore që të thyejmë zinxhirin e infeksionit. Për këtë arsyje, iniciativat e reja janë paraqitur, në fuqi nga nesër, 18/3 në ora 10:00 deri me daten 30/03: 

 • Nuk do të lejohen të mblidhen më shumë se 10 persona, brenda dhe jashtë, për ngjarje publike. Ftesë për të mos mbledhur më shumë se 10 në privat. 
 • Dyqanet kanë kërkesa më të rrepta: duhet të ketë hapësirë të mjaftueshme mes njerëzve, distancë të mirë, klientët duhet të lajnë gishtat – dhe kjo vlen si brenda ashtu edhe jashtë. 
 • Të gjitha ambientet sportive si jashtë ashtu edhe mbrenda, duhet të mbyllen, p.sh. qendrat e fitnesit, sallonet për rrezitje, frizeret, masazhet, tatuazistët: përgjithësisht ndërmarrje me kontakte të ngushtä/afër. Nuk zbatohet nëse është trajtim i kujdesit shëndetësor. 
 • Klubet e natës, kafanetë , baret, etj. duhet të mbyllen. 
 • Të gjitha qendrat kryesore, arkadat, vendet e mbuluara duhet të mbyllen – përvec dyqaneve ushqimore në qendra. 
 • Të gjjitha restorantet, kafanetë, etj. duhet të mbyllen – por take away është akoma ne rregull.
 • Të gjithë danezët që vijnë në shtëpi nga jashtë duhet të abonohen nga lista daneze nëse janë regjistruar në të dhe të shkojnë në karantinë vullnetare për 14 ditë. 

Për më tepër, Heunicke, Brorstrøm dhe Fogde theksuan seriozitetin e situatës. Dhe tani është që ne duhet të veprojmë nëse do të lehtësojmë pasojat. Askush nuk mund të heqë dorë nga përgjegjësia e tij për të ndjekur rekomandimet e Ministrisë së Shëndetësisë, theksoi Kryeministja vecanërisht në lidhje me të rinjtë. 

Si pari, kryeministrja sugjeroi që nëse dyshoni për dicka që ishe e shëndetshme, si p.sh. duke darkuar me disa miq, ju ndoshta duhët të largoheni. 

Kryeministrja gjithashtu falënderoi të gjithë ata që janë pjesë e gatishmërisë së komunitetit. 

Gjithëashtu, Kryeministrja njoftoi paketat e reja të ndhihmës, si për punonjësit, për personat e vetëpunësuar dhe kompanitë, për tu negociuar qysh nesër midis palëve të parlamentit. 

Policia do të jetë e pranishme më shumë se zakonisht për të këshilluar dhe udhëhqur qytetarët. 

Ministria e Jashtme vlerëson se disa danezë kan mbetur jashtë vendit; por bën thirrje që ata të gjejnë një vend të mirë për te mbetur. Danimarka më pas do t’i sjellë ata në shtëpi sa më shpejt që është e mundur. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Konferencë ne Qeveri me daten 13 mars ora 19.00

Pjesemarresit: kryeminisja Mette Frederiksen, Ministri i jashtëm Jeppe Kofoed, Ministri i rendit publik Nick Hækkerup dhe drejtori gjeneral i policis te Danimarkes Torkild Fogde. 

I parë deklaroj qeveria ni status per koronavirusin (covid-19) ne Danimarkë: 802 infektues, 23 te shtrir, 2 persona ne gjendje kritike. Atehere kryeminsti Mette Frederiksen prezanto masa te rejaj kunder perhapjes se virusit ne Danimarkë. 

E para eshtë, se spitalet me tani nuk i trajtojn pacientët i panevojshëm, pershembull operacionet dhe ekzaminimi rutinë qe nuk jonë te nevojshëm do te shtyhen. 

I dytë, departamenti i shtetit nuk rekomandojn udhetime te panevojshëm ne te gjithe shtetet dhe rekomandon te gjith danezeve se gjindet jasht shtetit, mu kthy ne Danimarkë; do me thone, mos udhto jasht Danimarke dhe qof se je banor i Danimarkes kthehuni ne shpi se me shpejtë. 

I tretë, Danimarka prej nesër, e shtune me 14 mars ora 12:00 i mbyllin krejt kufijtë deri me 14. prill. Do me thon, te huajt nuk kan drejtë te hyr ne Danimarkë as me avion, anije, tren autobusë ose vetura vetem nese ke ndonje arsye te fort,do me thonë: nese jeton ose punon, duhesh te viziton urgjende dikë te familjes qe esht i semurë ose ki femi ne Danimarkë. Qeveria thekson se transportimi i ushqimeve dhe mallrave te rendesishme kan te drejt te hyn Danimarkë; do me thon ushqim nuk do tna mungon ne Danimarkë. Pervec kesaj, shtetasit te Danimarkes kan te drejte te hyr ne Danimarkë. 

Støt Mino Danmarks arbejde.


Samarbejdspartnere til Mino Danmarks indsats med oversættelse af myndighedernes udmeldinger om covid-19 i Danmark:

Støt minoriteten

Vær med til at skabe flere handlemuligheder for
minoritetsetniske danskere. Tak fordi du vil være med!Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.