fbpx

Bordi Kombëtar i Shëndetësisë po i ndryshon përkufizimin e ”grupeve të rrezikut”

https://mino.dk/covid19/shqip/#bordi-kombetar-i-shendetesise-po-i-ndryshon-perkufizimin-e-grupeve-te-rrezikut

Bordi Kombëtar i Shëndetësisë po i ndryshon përkufizimin e ”grupeve të rrezikut”

Bordi Kombëtar i Shëndetësisë po i ndryshon përkufizimin e ”grupeve të rrezikut”

07/05/2020 / /

Duke operaur me një përkufzim shumë të gjerë të grupeve të rrezikut në lidhje me COVID-19, Bordi Kombëtar i Shëndetësisë ka sqaruar tani se cilat grupe janë në rrezik të sëmundjes serioze nga infeksioni koronavirus.

Tani ekzistojnë 7 grupe rreziku

1. Njerëz të moshës së lartë – në varësi të gjendjes së përgjithshme të shëndetit

Përvoja me virusin deri më tani tregon se njerëzit mbi 70 vjeq, dhe veqanërisht njerëzit mbi 80 vjeq, janë në rrezik më të madh për sëmundje serioze. Njerëzit 65 e më të rinj janë veqanërisht të rrezikur nëse kanë një ose më shumë sëmundje kronike.

Kështu, njerëzit e moshuar mbi 65 vjeq nuk konsiderohen më automatikish se janë në rrezik të veqantë nëse ata janë të shëndetshëm dhe fizikish aktiv. Do të thotë gjithashtu se gjyshërit e shëndetshëm mund të dëshirojnë të shohin – dhe përqafojnë – nipërit e tyre të shëndetshëm përsëri.

2. Banorët në një shtëpi pleqsh

Banorët në shtëpitë e pleqve janë shpesh të moshuar, kanë qrregullime kronike dhe nivele të dëmtuara të funksionimit dhe aktivitetit. E gjitha qon në një rrezik të rritur.

3. Njerëzit me mbipeshë

Mbipesha shpesh shihet në kontekstin e sëmundjeve kronike si diabeti ose sëmundjet kardiovaskulare. Veqanërisht njerëzit me një BMI mbi 35 vjeq, ose BMI 30 të kombinuar me një sëmundje kronike, rrezikojnë një kurs serioze infeksioni me COVID-19.

4. Njerëzit me sëmundje të caktuara kronike

Jo të gjitha sëmundjet kronike do të thotë që ju jeni në një rrezik të veqantë, veqanërisht nëse ato trajtohen mirë. Ju mund të gjeni listën e sëmundjeve që paraqesin një rrezik të veqantë të sëmundjes serioze me COVID-19 këtu:

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Personer-med-oeget-risiko-ved-COVID-19

5. Disa fëmijë me sëmundje kronike

Disa fëmijë me sëmundje kronike mund të rrezikojnë më shumë nga COVID-19. Këta do të jenë fëmijë që tashmë kanë masa të veqanta në lidhje me pandeminë – pavarësisht nga pandemia në lidhje me shkollimin ose përkujdesjen. Këta fëmijë dhe familjet e tyre do të marrin këshillime individuale në vendin e zakonshëm të trajtimit.

6. Personat pa qëndrim të përhershem

Njerëzit pa qëndrim të përhershëm shpesh kanë pak mundësi për të mbajtuar higjenën e mirë ose për të mbajtur distancën fizike nga të tjerët. Kjo qon në një rrezik të rritur të infeksionit. Përveq kësaj, shumë njerëz pa strehim të përhershëm vuajnë gjithashtu nga sëmundje kronike. Ky kombinim i bën ata veqanërisht të prekshëm nga një kurs serioze i sëmundjes.

7. Shtatzënë

Kjo ende bazohet në një parim paraprak, pasi gratë shtatzëna në përgjithësi janë më të ndjeshme ndaj infeksioneve. Nuk është treguar se gratë shtatzëna ose fëmija i palindur rrezikojnë nga një sëmundje më serioze se pjesa tjetër e popullatës. Sidoqoftë, duket se gratë shtatzëna të pranuara për COVID-19 në tremujorin e tretë do të dorëzohen para afatit nga seksioni cezarian. Përveq kësaj, ekzistojnë rreziqet e zakonshme për nënën dhe fëmijën.

https://www.sst.dk/da/corona/Saerlige-risikogrupper

Relaterede nyheder

Infeksioni l Ndaloni aplikacionin

10/07/2020
Infeksini l stop është një aplikacion që na ndihmon të gjithëve të ndalojmë përhapjen e COVID-19 në Danimarkë.  Aplikacioni ju […] Læs mere… Læs mere…

Informacione të reja në lidhje me udhëzimet e udhëtimit të Ministrisë se Punëve të Jashtme në lidhje me COVID-19.

08/07/2020
Udhëtimi është i hapur për një numër të madh vendesh në BE/Shengen dhe në Mbretërine e Bashkuar, ku instituti i […] Læs mere… Læs mere…

Rihapja e Danimarkës tani është në fazën 3

08/06/2020
Nga e hëna, 8 qershor 2020, më shumë pjesë të Danimarkës do të rihapen. Në rastin e:  – Dhoma lojrash, […] Læs mere… Læs mere…

Kufjitë janë hapur pjesërisht, por udhëtimi ndërkombëtar ende nuk rekomandohet

29/05/2020
Referat i një konference për shtyp në Zyrën e Kryeministres të Premten, 29 maj 2020 Të gjitha udhëtimet jashtë vendit […] Læs mere… Læs mere…

Tani mund të rezervoni vetë një provë koronare – edhe nëse nuk keni simptoma

19/05/2020
Nuk është më i nevojshme të merrni një referim nga mjeku juaj në mënyrë që të keni një kohë për […] Læs mere… Læs mere…

Qeveria paraqet një strategji të re fyese për testmin dhe zbulimin e infeksionit

13/05/2020
Referat nga konferencës në Ministrinë e Shtetit, 12 maj 2020 Danimarka kohët e fundit ka krijuar masivisht teste për COVID-19 […] Læs mere… Læs mere…

Agjensia Daneze e Sigurisë paralajmëron kundër maskat të gojës bërë në shtëpi

12/05/2020
Disa individë kanë filluar të qepin ose thurin gojëdhëna (maska të gojës). Por thurjet e gojës të dhurura në shtëpi […] Læs mere… Læs mere…

Faza 2 e rihapjes fillon tani

07/05/2020
Referat i konferencës për shtyp 7 maj me Kryeministren Mette Frederiksen Danezët kanë respektuar udhëzimet e autoriteteve për distancën, higjenën, […] Læs mere… Læs mere…

Tani zgjidhni grupet e rrezikut mund te marrin vaksimim falas kunder pneumokokeve

04/05/2020
Personat në rrezik serioz nga sëmundje serioze për shkak të infeksionit COVID-19 tani mund të kontaktojnë mjekun e tyre për […] Læs mere… Læs mere…

Konference me Ministrin e Shëndetësisë dhe autoritetet e shëndetësisë, 20 Prll 2020

22/04/2020
Në jemi në fazën e parë të rihapjes së komunitetit tonë. Kjo vetëm seåse ne kemi fituar kontrollin e epidemisë […] Læs mere… Læs mere…

Vær med til at sikre
et ligeværdigt Danmark
– for alle!

Sammen styrker vi minoritetsetniske danskeres
muligheder, stemmer og samfundsdeltagelseHvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.