fbpx

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

24/09/2018 / /

Onsdag d. 12. september bød Mino Danmark velkommen til en Minority Talks om racisme mellem minoriteter. Fra start til slut var Københavns Hovedbibliotek fyldt med mennesker, der alle havde til fælles at være interesserede i aftenens tema.   

 

Magt og fordomme 

Under debatten blev det understreget, både af paneldeltagerne og publikum, at der findes diskrimination og fordomme mellem minoriteter:  

Fordomme er noget man arver. Ikke noget som opstår ud af ingen ting. Jeg har oplevet at blive spyttet på af nogle som er lysere i huden end jeg” – Fatima Osborne, paneldeltager til Minority Talks.  

 

I den forbindelse blev det bl.a. påpeget, at eksempelvis somaliere placeres langt nede i hierarkiet blandt etniske minoriteter. Der sker en forskelsbehandling baseret på nuancer i hudfarve, som bliver en kamp om anerkendelse, accept og magt.  

De fordomme som blev beskrevet under Minority Talks, har den konsekvens, at flere holder sig tilbage eller undlader at fortælle, hvor de har rødder fra. Fordommene får en magt, der påvirker minoriteternes identitetsopfattelse og mulighed for at være sig selv. I nogle tilfælde kan det decideret blive en skam at bære rundt på, selvom folk burde være åbne om og stå ved deres arv.  

 

Det samme tema blev fremhævet til Mino Danmarks medlemsarrangement, Mino Academy, der blev afholdt onsdag d. 19. september. Mino Academy er en faglig workshop, der følger op på Minority Talks. Her blev det påpeget, at det er svært at italesætte racisme. Ofte går folk i forsvarsposition, som i større grad leder til konflikter, end til forandringer. Det kan derfor være svært at bryde med den racialisering, som florerer i samfundet.  

 

Privilegier og nationalisme 

En anden faktor, som fyldte meget i debatten på Hovedbiblioteket var synet på privilegier. Der var uenighed om, hvorvidt der er forskel internt mellem minoritetsgruppers privilegier:

”Der findes det, man kunne kalde ’arabisk’ ophøjethed. Eksempelvis fordi koranen er på arabisk” – Tarek Ziad Hussein, vært til Minority Talks.

Uenigheden om forskellen på minoriteternes privilegier var også med til at danne uenighed om, hvorvidt man kunne se mennesket før etniciteten:  

 Jeg opponerer imod at blive reduceret til min etnicitet eller religion” – Fadime Turan, paneldeltager til Minority Talks.  

 Her blev panelet udfordret af publikum, hvor nogle fra publikum valgte af svare Fadime:  

 ”For nogle af os, er det altså vigtigt at tale om nationalisme og etnicitet” 

 

Oplevelserne er derfor ikke kun forskellige mellem minoritetsgrupper, men også blot i blandt de enkelte individer:  

 Iranerne er de gode, men der er meget bashing mellem iranerne” – Misha Zand, paneldeltager til Minority Talks.

Både på aftenen, men også ugen efter ved Mino Academy, blev det således en debat med flere perspektiver. Perspektiver der afspejlede oplevelser fra forskellige praksisser, og som åbnede op for dybere forståelser om hinandens holdninger til racisme. Til Minority Talks blev nødvendigheden af at have samtalen om racisme mellem minoriteter dermed tydelig.   

 

En fælles kamp

Mange fulgte den intense Minority Talks samtale ved fysisk tilstedeværelse på Københavns Hovedbibliotek, men folk fulgte også med både gennem vores livevideoer på Facebook og gennem vores stories på Instagram.  Det viste sig desuden, at mange efterfølgende var inspireret til at deltage i Mino Academy, hvor de kunne forsætte diskussionen om racismebegrebet.  

 

Folk udtrykte virkelig deres forskellige holdninger, men det var bestemt ikke ’bare’ for at have holdninger. Det blev i den grad et udtryk for, at trods forskellige perspektiver, er det i alles interesse, at der skal ændres i, hvordan vi møder og ser hinanden:  

 

Vi skal ikke samles fordi vi ér minoriteter, men fordi vi kan relatere til, hvordan det er at være en minoritet” – Basir Khurrami, d.12. september 2018. 

 

“Det var en meget unik oplevelse, at samle et bredt udsnit af minoritetsetniske danskere, til en demokratisk samtale om de spændinger der findes internt, minoritetsgrupper imellem. Vi ramte noget rigtigt denne aften og vigtigheden af at indgå i fora på tværs af minoritetsgrupper, blev meget tydelig. Vi vil fortsætte denne samtale i fremtiden, med det formål at søge dialog og solidaritet minoritetsgrupperne imellem”. – Niddal El-Jabri, Direktør for Mino Danmark.

Relaterede nyheder

David Spence er ny organisationsdirektør i Mino Danmark

19/10/2022
Foto af: Mustafa (@almightymusse) Vores ambitioner med Mino Danmark er store: Vi skal være den vigtigste organisation for alle minoritetsetniske […] Læs mere… Læs mere…

Kritik: Mino Danmark efterlyser faglighed og perspektiver i ‘kommissionens’ sammensætning

29/08/2022
Mino Danmark var involveret i den oprindelige dialog om retning og rammer for ‘Kommissionen for den glemte kvindekamp’. I forlængelse […] Læs mere… Læs mere…

Restage: Mino Danmark og Dansk Live præsenterer idékatalog for øget minoritetsetnisk repræsentation i den danske musikbranche

14/06/2022
Mino Danmark og Dansk Live har siden 2020 arbejdet på en større kvalitativ kortlægning af, hvilke strukturelle barrierer der ekskluderer […] Læs mere… Læs mere…

Ny sekretariatsleder i Mino Danmark: Jeg bygger videre på en arv og en vision om fællesskabet

11/02/2022
Igennem de seneste to år, har Sama Sadat Ben Haddou været en dedikeret medarbejder i Mino Danmark, som projektleder på […] Læs mere… Læs mere…

Nyt forpersonskab: med magt følger ansvar

29/11/2021
I 2016 startede Mino Danmark som en tænketank. Senere blev det en organisation. I dag er Mino Danmark et hjertevarmt […] Læs mere… Læs mere…

Kommunalvalg om 1 måned!

13/10/2021
Om 1 måned er der kommunal – og regionsrådsvalg. Et valg Mino Danmark laver en stor indsats omkring. Vi har […] Læs mere… Læs mere…

Få indflydelse i Mino Danmark

06/07/2021
Mino Danmark afholder den årlige ordinære generalforsamling onsdag d. 11. august 2021 kl. 17.00-18.30. Hvis du ønsker at få indflydelse […] Læs mere… Læs mere…

Kursus for politiske minoritetskandidater

18/06/2021
Sammen med Kvinderådet og LGBT+ Danmark lancerer Mino Danmark kurset: Politik for alle!, som er et heldagskursus for kandidater til […] Læs mere… Læs mere…

Bevilling fra Tuborgfondet til kommunal- og regionsrådsvalget 2021

27/05/2021
Mino Danmark har længe haft en ambition om at lave en stor indsats i forbindelse med det kommende kommunal- og […] Læs mere… Læs mere…

2021: Vi fortsætter kampen med flere ombord

02/02/2021
Vi er allerede en måned inde i 2021 og selvom tiden stadig er præget af COVID-19, sker der en masse […] Læs mere… Læs mere…

Vær med til at sikre
et ligeværdigt Danmark
– for alle!

Sammen styrker vi minoritetsetniske danskeres
muligheder, stemmer og samfundsdeltagelseHvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.