fbpx

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

24/09/2018 / /

Onsdag d. 12. september bød Mino Danmark velkommen til en Minority Talks om racisme mellem minoriteter. Fra start til slut var Københavns Hovedbibliotek fyldt med mennesker, der alle havde til fælles at være interesserede i aftenens tema.   

 

Magt og fordomme 

Under debatten blev det understreget, både af paneldeltagerne og publikum, at der findes diskrimination og fordomme mellem minoriteter:  

Fordomme er noget man arver. Ikke noget som opstår ud af ingen ting. Jeg har oplevet at blive spyttet på af nogle som er lysere i huden end jeg” – Fatima Osborne, paneldeltager til Minority Talks.  

 

I den forbindelse blev det bl.a. påpeget, at eksempelvis somaliere placeres langt nede i hierarkiet blandt etniske minoriteter. Der sker en forskelsbehandling baseret på nuancer i hudfarve, som bliver en kamp om anerkendelse, accept og magt.  

De fordomme som blev beskrevet under Minority Talks, har den konsekvens, at flere holder sig tilbage eller undlader at fortælle, hvor de har rødder fra. Fordommene får en magt, der påvirker minoriteternes identitetsopfattelse og mulighed for at være sig selv. I nogle tilfælde kan det decideret blive en skam at bære rundt på, selvom folk burde være åbne om og stå ved deres arv.  

 

Det samme tema blev fremhævet til Mino Danmarks medlemsarrangement, Mino Academy, der blev afholdt onsdag d. 19. september. Mino Academy er en faglig workshop, der følger op på Minority Talks. Her blev det påpeget, at det er svært at italesætte racisme. Ofte går folk i forsvarsposition, som i større grad leder til konflikter, end til forandringer. Det kan derfor være svært at bryde med den racialisering, som florerer i samfundet.  

 

Privilegier og nationalisme 

En anden faktor, som fyldte meget i debatten på Hovedbiblioteket var synet på privilegier. Der var uenighed om, hvorvidt der er forskel internt mellem minoritetsgruppers privilegier:

”Der findes det, man kunne kalde ’arabisk’ ophøjethed. Eksempelvis fordi koranen er på arabisk” – Tarek Ziad Hussein, vært til Minority Talks.

Uenigheden om forskellen på minoriteternes privilegier var også med til at danne uenighed om, hvorvidt man kunne se mennesket før etniciteten:  

 Jeg opponerer imod at blive reduceret til min etnicitet eller religion” – Fadime Turan, paneldeltager til Minority Talks.  

 Her blev panelet udfordret af publikum, hvor nogle fra publikum valgte af svare Fadime:  

 ”For nogle af os, er det altså vigtigt at tale om nationalisme og etnicitet” 

 

Oplevelserne er derfor ikke kun forskellige mellem minoritetsgrupper, men også blot i blandt de enkelte individer:  

 Iranerne er de gode, men der er meget bashing mellem iranerne” – Misha Zand, paneldeltager til Minority Talks.

Både på aftenen, men også ugen efter ved Mino Academy, blev det således en debat med flere perspektiver. Perspektiver der afspejlede oplevelser fra forskellige praksisser, og som åbnede op for dybere forståelser om hinandens holdninger til racisme. Til Minority Talks blev nødvendigheden af at have samtalen om racisme mellem minoriteter dermed tydelig.   

 

En fælles kamp

Mange fulgte den intense Minority Talks samtale ved fysisk tilstedeværelse på Københavns Hovedbibliotek, men folk fulgte også med både gennem vores livevideoer på Facebook og gennem vores stories på Instagram.  Det viste sig desuden, at mange efterfølgende var inspireret til at deltage i Mino Academy, hvor de kunne forsætte diskussionen om racismebegrebet.  

 

Folk udtrykte virkelig deres forskellige holdninger, men det var bestemt ikke ’bare’ for at have holdninger. Det blev i den grad et udtryk for, at trods forskellige perspektiver, er det i alles interesse, at der skal ændres i, hvordan vi møder og ser hinanden:  

 

Vi skal ikke samles fordi vi ér minoriteter, men fordi vi kan relatere til, hvordan det er at være en minoritet” – Basir Khurrami, d.12. september 2018. 

 

“Det var en meget unik oplevelse, at samle et bredt udsnit af minoritetsetniske danskere, til en demokratisk samtale om de spændinger der findes internt, minoritetsgrupper imellem. Vi ramte noget rigtigt denne aften og vigtigheden af at indgå i fora på tværs af minoritetsgrupper, blev meget tydelig. Vi vil fortsætte denne samtale i fremtiden, med det formål at søge dialog og solidaritet minoritetsgrupperne imellem”. – Niddal El-Jabri, Direktør for Mino Danmark.

Relaterede nyheder

Ser du mig? Mino Danmarks nye kampagnefilm

28/09/2020
Mino Danmark har lanceret en ny kampagnefilm Ser du mig?, der vil udfordre de ensidige forestillinger om minoritetsetniske danskere. Det […] Læs mere… Læs mere…

Organisationer i ny alliance vil engagere unge i menneskerettigheder

17/09/2020
MOBILISERING: En ny alliance af organisationer vil gøre menneskerettighederne vedkommende for unge. ”De unge skal drive processen,” lyder det fra […] Læs mere… Læs mere…

Handlingsplan mod diskrimination

03/09/2020
Mino Danmark og en række civilsamfundsorganisationer har sammen skabt en handlingsplan mod diskrimination, der indeholder konkrete anbefalinger til, hvordan vi […] Læs mere… Læs mere…

Mino Danmarks grundlægger takker af

19/08/2020
Direktør Niddal El-Jabri grundlagde foreningen Mino Danmark i 2016 med en vision om at skabe en interesseorganisation, der skulle fremme […] Læs mere… Læs mere…

Små forskelle i ledighed mellem minoritet og majoritet

30/06/2020
Der har igennem foråret været en del debat omkring hvordan minoritetsetniske danskere ville være mere udsatte, ift. at miste deres […] Læs mere… Læs mere…

Der skal handles mod racisme nu!

26/06/2020
En 28-årig dansk-tanzaniansk mand blev tirsdag morgen fundet dræbt ved et shelter i Nordskoven på Bornholm. I sigtelsen står der, […] Læs mere… Læs mere…

Ny forperson: Jeg har noget på hjerte.

03/06/2020
Kære du. Kære borger. Kære Mino-medlem, aktivist, interessent og partner.Jeg har noget på hjerte. Som privatperson, som brunt menneske. Egentlig […] Læs mere… Læs mere…

Mino Talk Live: “MAND DIG OP”

18/05/2020
Onsdag d. 20. maj kl. 20.00 går Mino Talks Live med Bashar Al-Saoudi, hvor vi inviterer til en samtale om […] Læs mere… Læs mere…

De varme hænder: Hver fjerde “varme hånd” i Regíon Hovedstaden er ikke-vestlig indvandrer eller efterkommer.

14/05/2020
Mino Danmark I en ny rapport fra Statens Serum Institut med fokus på etnicitet og alder blandt COVID-19 smittede i […] Læs mere… Læs mere…

Ny rapport med fokus på etnicitet og alder blandt COVID-19 smittede i Danmark

08/05/2020
Statens Serum Institut sætter i denne uges ”trend-og-fokus-rapport” spot på etnicitet og aldersgruppering. Rapporten konkluderer, at indvandrere og efterkommere fra […] Læs mere… Læs mere…

Støt minoriteten

Vær med til at skabe flere handlemuligheder for
minoritetsetniske danskere. Tak fordi du vil være med!Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.