fbpx

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

12. september // En samtale om racisme mellem minoriteter

24/09/2018 / /

Onsdag d. 12. september bød Mino Danmark velkommen til en Minority Talks om racisme mellem minoriteter. Fra start til slut var Københavns Hovedbibliotek fyldt med mennesker, der alle havde til fælles at være interesserede i aftenens tema.   

 

Magt og fordomme 

Under debatten blev det understreget, både af paneldeltagerne og publikum, at der findes diskrimination og fordomme mellem minoriteter:  

Fordomme er noget man arver. Ikke noget som opstår ud af ingen ting. Jeg har oplevet at blive spyttet på af nogle som er lysere i huden end jeg” – Fatima Osborne, paneldeltager til Minority Talks.  

 

I den forbindelse blev det bl.a. påpeget, at eksempelvis somaliere placeres langt nede i hierarkiet blandt etniske minoriteter. Der sker en forskelsbehandling baseret på nuancer i hudfarve, som bliver en kamp om anerkendelse, accept og magt.  

De fordomme som blev beskrevet under Minority Talks, har den konsekvens, at flere holder sig tilbage eller undlader at fortælle, hvor de har rødder fra. Fordommene får en magt, der påvirker minoriteternes identitetsopfattelse og mulighed for at være sig selv. I nogle tilfælde kan det decideret blive en skam at bære rundt på, selvom folk burde være åbne om og stå ved deres arv.  

 

Det samme tema blev fremhævet til Mino Danmarks medlemsarrangement, Mino Academy, der blev afholdt onsdag d. 19. september. Mino Academy er en faglig workshop, der følger op på Minority Talks. Her blev det påpeget, at det er svært at italesætte racisme. Ofte går folk i forsvarsposition, som i større grad leder til konflikter, end til forandringer. Det kan derfor være svært at bryde med den racialisering, som florerer i samfundet.  

 

Privilegier og nationalisme 

En anden faktor, som fyldte meget i debatten på Hovedbiblioteket var synet på privilegier. Der var uenighed om, hvorvidt der er forskel internt mellem minoritetsgruppers privilegier:

”Der findes det, man kunne kalde ’arabisk’ ophøjethed. Eksempelvis fordi koranen er på arabisk” – Tarek Ziad Hussein, vært til Minority Talks.

Uenigheden om forskellen på minoriteternes privilegier var også med til at danne uenighed om, hvorvidt man kunne se mennesket før etniciteten:  

 Jeg opponerer imod at blive reduceret til min etnicitet eller religion” – Fadime Turan, paneldeltager til Minority Talks.  

 Her blev panelet udfordret af publikum, hvor nogle fra publikum valgte af svare Fadime:  

 ”For nogle af os, er det altså vigtigt at tale om nationalisme og etnicitet” 

 

Oplevelserne er derfor ikke kun forskellige mellem minoritetsgrupper, men også blot i blandt de enkelte individer:  

 Iranerne er de gode, men der er meget bashing mellem iranerne” – Misha Zand, paneldeltager til Minority Talks.

Både på aftenen, men også ugen efter ved Mino Academy, blev det således en debat med flere perspektiver. Perspektiver der afspejlede oplevelser fra forskellige praksisser, og som åbnede op for dybere forståelser om hinandens holdninger til racisme. Til Minority Talks blev nødvendigheden af at have samtalen om racisme mellem minoriteter dermed tydelig.   

 

En fælles kamp

Mange fulgte den intense Minority Talks samtale ved fysisk tilstedeværelse på Københavns Hovedbibliotek, men folk fulgte også med både gennem vores livevideoer på Facebook og gennem vores stories på Instagram.  Det viste sig desuden, at mange efterfølgende var inspireret til at deltage i Mino Academy, hvor de kunne forsætte diskussionen om racismebegrebet.  

 

Folk udtrykte virkelig deres forskellige holdninger, men det var bestemt ikke ’bare’ for at have holdninger. Det blev i den grad et udtryk for, at trods forskellige perspektiver, er det i alles interesse, at der skal ændres i, hvordan vi møder og ser hinanden:  

 

Vi skal ikke samles fordi vi ér minoriteter, men fordi vi kan relatere til, hvordan det er at være en minoritet” – Basir Khurrami, d.12. september 2018. 

 

“Det var en meget unik oplevelse, at samle et bredt udsnit af minoritetsetniske danskere, til en demokratisk samtale om de spændinger der findes internt, minoritetsgrupper imellem. Vi ramte noget rigtigt denne aften og vigtigheden af at indgå i fora på tværs af minoritetsgrupper, blev meget tydelig. Vi vil fortsætte denne samtale i fremtiden, med det formål at søge dialog og solidaritet minoritetsgrupperne imellem”. – Niddal El-Jabri, Direktør for Mino Danmark.

Relaterede nyheder

Mino Danmark afprøves i England.

18/03/2020
I forlængelse af den succesfulde kampagne “En del af Danmark” lanceret i august 2019, kan vi hos Mino Danmark i […] Læs mere… Læs mere…

Kultur- og eventudvikler

19/01/2020
Med sans for at skabe kultur og inspirere gennem den. Mino Danmark, København Indrykket 20. januar 2020 I 2020 skal Mino Danmark til dels […] Læs mere… Læs mere…

Alsidig kommunikationsansvarlig

04/01/2020
Mino Danmark, København Er du fagligt stærk og grundlæggende nørdet omkring at skabe god kommunikation? Kan du starte en dagsorden, og […] Læs mere… Læs mere…

Mino Danmark på finansloven

03/12/2019
Pressemeddelelse Mino Danmark på finansloven: De minoritetsetniske danskere får deres stemme på den danske finanslov. Mandag d. 2. december blev […] Læs mere… Læs mere…

Verdenskøkkeninitiativet: Mino Danmark indgår i styregruppe bag ny fond.

28/10/2019
Pressemeddelelse: Støt med din aftensmad: Ny fond skal skabe møder mellem mennesker og madkulturer. Verdenskøkkeninitiativet er navnet på en ny […] Læs mere… Læs mere…

Vi søger en kommunikationspraktikant til sekretariatet i København

11/10/2019
Vil du være med til at sætte dit præg på kommunikation og markedsføring i en mindre organisation? Så bliv kommunikationspraktikant […] Læs mere… Læs mere…

Mino Danmark søger en projektpraktikant til sekretariatet i København

11/10/2019
Vil du være med til at opstarte vores nye projekt med en lokal ungdomsforening i København? Så bliv projektpraktikant i […] Læs mere… Læs mere…

Mino Danmark søger en projektpraktikant til sekretariatet i Aarhus

11/10/2019
Vil du være med til at opstarte vores nye projekt med en lokal ungdomsforening i Aarhus? Så bliv projektpraktikant i […] Læs mere… Læs mere…

Mino Danmark styrker ungeindsats i København

03/10/2019
Mino Danmarks arbejde i København bliver nu styrket med en lokal ungdomsafdeling, Mino Ung København. Muligheden for at investere mere […] Læs mere… Læs mere…

Bliv koordinator for Mino Danmarks arbejde i Aarhus

01/10/2019
Brænder du for at arbejde med frivillige, der skal gennem et intenst og udviklende læringsforløb? Har du erfaring med og […] Læs mere… Læs mere…

Støt minoriteten

Vær med til at skabe flere handlemuligheder for
minoritetsetniske danskere. Tak fordi du vil være med!Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.