Ny sekretariatsleder i Mino Danmark: Jeg bygger videre på en arv og en vision om fællesskabet

Oprettet: 11-02-2022
Fotograf: Haseeb Ahmed, Block Films

Igennem de seneste to år, har Sama Sadat Ben Haddou været en dedikeret medarbejder i Mino Danmark, som projektleder på Kultur og Events. I 2022 er hun tiltrådt som ny sekretariatsleder i Mino Danmark. Sama har allerede vist sig som en kompetent projektleder, med indgående kendskab til Mino Danmarks fagområder og med en fingerspidsfornemmelse for Mino Danmarks målgrupper og vision.

Som muslimsk kvinde med flygtningebaggrund fra Afghanistan og barndomshjem i Brøndby Strand, har bevidstheden om ulighed fyldt hos mig i al den tid, jeg husker. Som 14-årig fik jeg en praktikplads hos Institut for Menneskerettigheder. Siden da har jeg været involveret i en bred vifte af NGO-arbejde, hvor jeg har engageret mig i kampen for en mere retfærdig verden, både i studenterorganisationer på RUC, som aktivist i min hjemby og på globale dagsordener. I 2011 stiftede jeg velgørenhedsorganisationen ’TakeMyHand’ i samarbejde med andre ildsjæle, der via fokus på ungefællesskaber og projektorienteret arbejde havde til formål at indsamle penge og ressourcer til konfliktramte områder globalt. Al det er jeg utrolig stolt af at have været en del af, og det er erfaringer, jeg tager med mig i mit virke som sekretariatsleder i Mino Danmark.

Jeg er stolt af, at jeg i dag stiller mig i spidsen for en vigtig organisation, der er båret på skuldrene af dygtige, engageret frivillige, hvor vi sammen med partnere, politikere, fonde, civilsamfundsaktører, medlemmer og aktivister sætter anti-racisme og ligestilling på dagsordenen. Alt sammen med fokus på at sikre minoritetsetniske danskeres rettigheder, muligheder og samfundsdeltagelse. Nøgleordet for at kampen for et ligestillet Danmark kan lykkes er fællesskab.

Mino Danmark i tal

Mino Danmark har i dag over 1.000 medlemmer, markeret tre Mino Festivaler og gennemført 28 talks. Derudover tæller vi 5 stærke frivillige fællesskaber heriblandt Mino Ung i København, Odense og Århus, Mino Karrierenetværk og Mino Students. Det er jeg så stolt over at kunne videreføre. Jeg ser frem til at sætte retningen for Mino Danmark i fællesskab med alle de engagerede frivillige, som er grundstenen i vores organisation, og til at skabe et endnu større engagement omkring Mino Danmarks arbejde.

Det er visionen om et ligeværdigt samfund der driver mig

Når jeg har fået muligheden for at stå i front for en organisation som Mino Danmark, er det med bevidstheden om at jeg er del af noget større. Jeg er mor til en dejlig dreng på 3 år, der på trods af sin meget unge alder, allerede har oplevet racistiske tilråb. Jeg kan ikke beskrive, hvordan det føles at stå i S-toget med sit lille barn og opleve tilråb. At han skulle få at vide, at han ikke hører hjemme i Danmark, fylder mig med vrede.
 
Jeg ved, jeg desværre ikke er alene med den her slags oplevelser. Alt for mange forældre, oplever deres børn blive udsat for oplevelser, de havde håbet, de aldrig skulle opleve.

Her mener jeg, oprigtigt at Mino Danmark er en del af løsningen. For det er visionen, om et ligeværdigt samfund, der driver mig. Det er visionen om at min søn skal kunne gennemføre folkeskolen, uden at blive mødt med forventningsfattigdom og forskelsbehandling. Det er visionen om at min søn skal kunne søge et arbejde, uden at blive diskrimineret og sorteret fra pga. hans navn. Det er forestillingen om at min søn frit skal kunne tage sit kørekort og køre i bil, uden bekymringen om at blive udsat for etnisk profilering. Den drøm deler jeg ikke alene med et væld af minoritetsetniske forældre, men også majoritetsdanskere, der ønsker et samfund hvor alle får en lige behandling og har samme adgang til job, bolig og uddannelse, på tværs af køn, etnicitet, hudfarve, seksualitet og religion.

I Mino Danmark vil jeg skabe en bæredygtig organisation, som evner at favne bredt gennem en bredere national forankring. Mino Danmark skal fungere som talerør for minoritetsetniske borgere, hvilket er et stort ansvar, som jeg er klar til at løfte. For minoritetsetniske borgere er forskellige.

Vi kæmper hver vores kamp, men trådende i vores historie kan spindes til et smukt fællesskab. Jeg drømmer om, at Mino Danmark forbliver et sted, hvor alle minoritetsetniske borgere føler sig set og hørt. Et fællesskab, hvor vi kan have trygge samtaler, fejre vores succeser mens også lufte sorg, smerte og traumer.

Jeg vil i samarbejde med Mino Danmarks bestyrelse arbejde benhårdt for at sikre, at vi får endnu flere til at engagere sig i at skabe et ligeværdigt Danmark – for alle. Hertil er mit fokus at konsolidere foreningen, skabe endnu stærkere relationer til vores målgruppe og sammensætte et stærkt sekretariatet.

Vi har meget vi stadig skal nå, i kampen for et anti-racistisk og ligestillet Danmark. Men jeg er drevet af et håb og en klar vision om at vi er mange, der vil et stærkt fællesskab i Danmark. Det er den vision, jeg står på skuldrene af.

Sama Sadat Ben Haddou
Sekretariatsleder

Følg os