fbpx

Handlingsplan mod diskrimination

Handlingsplan mod diskrimination

03/09/2020 / /

Mino Danmark og en række civilsamfundsorganisationer har sammen skabt en handlingsplan mod diskrimination, der indeholder konkrete anbefalinger til, hvordan vi aktivt kan gøre op med diskrimination i Danmark.

Danmark har behov for en handlingsplan mod diskrimination. Den diskrimination, nogle mennesker udsættes for, kan ikke benægtes og kalder på handling nu. Hvis ikke vi handler aktivt imod forskelsbehandling af borgere med anden etnisk herkomst, vil deres deltagelse i samfundet blive begrænset, og uligheden vil stige. Det er både et problem for det enkelte menneske, der bliver ramt, men også for Danmarks fremtid som et lige og rigt samfund. 

Særligt udsatte er afrodanskere, grønlændere, jøder, muslimer, flygtninge, migranter og asylansøgere. Fremmedgørelse manifesterer sig således forskelligt i form af fx ulige muligheder på arbejdsmarkedet grundet navn eller hudfarve, antisemitiske eller islamofobiske tilråb, inhuman behandling af afviste asylansøgere etc.

Vi har alle et ansvar for at gøre op med diskrimination. Der må handles fra både civilsamfundet, i erhvervslivet og fra politisk side. Regeringen bør udarbejde en handlingsplan mod etnisk diskrimination, som både skal gøre en forskel nationalt og lokalt. Bag handlingsplanen bør være et ekspertpanel bestående af aktører fra alle tre ovenstående niveauer. På den vis sikrer vi, at alle – og særligt de, der er berørte af diskrimination – bliver hørt. 

Primære anbefalinger

  1. Flere ressourcer til forskning og måling af diskrimination inkl. en årlig redegørelse. 
  2. Inkorporering af FN’s konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination (CERD) i dansk lovgivning – på linje med menneskerettighederne
  3. En obligatorisk ligestillings- og mangfoldighedsvurdering af ny lovgivning inden vedtagelse for at sikre, at samfundets etniske minoritetsgrupper ikke rammes unødigt
  4. Fremmelse af mere mangfoldighed på arbejdspladsen, bl.a. via afrapportering i årlige arbejdspladsvurderinger. 
  5. Større mangfoldighed på nyhedsmedier i ansættelse, taletid, paneler mv. for at fremme bedre repræsentation. Nyhedsmediers sociale medieplatforme tilmeldes Pressenævnet for at sikre overholdelse af presseetiske regler her.
  6. Arbejdet mod hadforbrydelser styrkes med øget dokumentation og statistik samt mulighed for at anmelde hadforbrydelser under flere diskriminerende parametre (fx både hudfarve og seksualitet) og mulighed for at vurdere sagshåndtering efter endt sag. 
  7. Mere og bedre oplysning om rettigheder ved oplevet diskrimination, inkl. muligheder for anmeldelse. Oprettelse af en telefonlinje til hjælp og vejledning.
  8. Politiet rustes til bedre håndtering af hadforbrydelser via øget viden om diskrimination af målgrupper og træning i at tage imod anmeldelser
  9. Forskningsbaseret undervisning i køn, ligestilling og mangfoldighed som en integreret del af uddannelsesplaner og pensum i folkeskolen
  10. Bl.a. lærere og chauffører efteruddannes i håndtering af diskrimination og mangfoldighed om især normkritiske og intersektionelle perspektiver
  11. Grønlandske tilflyttere gives ret til tilbud om tolkebistand fra offentlige myndigheder
  12. Indenfor boligsektoren afskaffes etnicitetskriteriet for den såkaldte ghettoliste. I stedet satses på tidlige forebyggende indsatser overfor unge i områderne
  13. Flere ressourcer til organisationer, der arbejder for målgrupper, der er særligt udsatte for diskrimination.

Handlingsplanen er udarbejdet af:

Relaterede nyheder

David Spence er ny organisationsdirektør i Mino Danmark

19/10/2022
Foto af: Mustafa (@almightymusse) Vores ambitioner med Mino Danmark er store: Vi skal være den vigtigste organisation for alle minoritetsetniske […] Læs mere… Læs mere…

Kritik: Mino Danmark efterlyser faglighed og perspektiver i ‘kommissionens’ sammensætning

29/08/2022
Mino Danmark var involveret i den oprindelige dialog om retning og rammer for ‘Kommissionen for den glemte kvindekamp’. I forlængelse […] Læs mere… Læs mere…

Restage: Mino Danmark og Dansk Live præsenterer idékatalog for øget minoritetsetnisk repræsentation i den danske musikbranche

14/06/2022
Mino Danmark og Dansk Live har siden 2020 arbejdet på en større kvalitativ kortlægning af, hvilke strukturelle barrierer der ekskluderer […] Læs mere… Læs mere…

Ny sekretariatsleder i Mino Danmark: Jeg bygger videre på en arv og en vision om fællesskabet

11/02/2022
Igennem de seneste to år, har Sama Sadat Ben Haddou været en dedikeret medarbejder i Mino Danmark, som projektleder på […] Læs mere… Læs mere…

Nyt forpersonskab: med magt følger ansvar

29/11/2021
I 2016 startede Mino Danmark som en tænketank. Senere blev det en organisation. I dag er Mino Danmark et hjertevarmt […] Læs mere… Læs mere…

Kommunalvalg om 1 måned!

13/10/2021
Om 1 måned er der kommunal – og regionsrådsvalg. Et valg Mino Danmark laver en stor indsats omkring. Vi har […] Læs mere… Læs mere…

Få indflydelse i Mino Danmark

06/07/2021
Mino Danmark afholder den årlige ordinære generalforsamling onsdag d. 11. august 2021 kl. 17.00-18.30. Hvis du ønsker at få indflydelse […] Læs mere… Læs mere…

Kursus for politiske minoritetskandidater

18/06/2021
Sammen med Kvinderådet og LGBT+ Danmark lancerer Mino Danmark kurset: Politik for alle!, som er et heldagskursus for kandidater til […] Læs mere… Læs mere…

Bevilling fra Tuborgfondet til kommunal- og regionsrådsvalget 2021

27/05/2021
Mino Danmark har længe haft en ambition om at lave en stor indsats i forbindelse med det kommende kommunal- og […] Læs mere… Læs mere…

2021: Vi fortsætter kampen med flere ombord

02/02/2021
Vi er allerede en måned inde i 2021 og selvom tiden stadig er præget af COVID-19, sker der en masse […] Læs mere… Læs mere…

Vær med til at sikre
et ligeværdigt Danmark
– for alle!

Sammen styrker vi minoritetsetniske danskeres
muligheder, stemmer og samfundsdeltagelse



Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.

Hvert eneste medlemskab og donation styrker Mino Danmarks legitimitet og eksistensberettigelse.

Det gør en forskel og styrker foreningens muligheder for at lykkes med at skabe et lige samfund, uanset etnisk baggrund.